Модернізація систем постачання кисню в лікарнях — пріоритет МОЗ

6 серпня 2021 о 12:39
456

Лікарні, які надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, повинні працювати за європейськими підходами щодо забезпечення киснем. Про це Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

Про системи постачання кисню

У дописі йдеться, що централізовані мережі кисню у лікарнях повинні бути підведені до кожного ліжко-місця та видавати спроможність у 6 л/хв. Це дозволить забезпечити потребу всіх пацієнтів, яким можуть знадобитися великі об’єми кисневої терапії (інколи у реанімаціях хворі потребують потоку до 60 л/хв, що у 6 разів перевищує максимальну потужність портативних концентраторів).

Модернізація систем киснепостачання у 257 лікарнях першої хвилі, які задіяні у лікуванні хворих з коронавірусом, є пріоритетом у діяльності МОЗ спільно із місцевою владою та закладами охорони здоров’я.

Досвід Ірпінської міської лікарні

«На днях відвідав один із таких закладів та перевірив готовність надавати якісну медичну допомогу пацієнтам, зокрема забезпеченість ліжок централізованим постачанням кисню.

Сьогодні Ірпінська міська лікарня має власні сучасні кисневі станції (потужністю на 60, 80 та 140 л/хв), які закуплені у тому числі й за кошти урядової субвенції на модернізацію систем киснепостачання.

Кисневі мережі проведені до кожного ліжка окремо, і на сьогодні це вже зовсім інший рівень підготовки до реагування на можливий спалах, ніж було на початку епідемії.

В інфекційному відділенні лікарні працює 4 бригади, це команда професіоналів, які вже пройшли «бойову школу» під час попередніх хвиль. Договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) укладено, кошти лікарня отримує.

Але почув і про проблемні питання, які виникають під час роботи із НСЗУ, тому найближчим часом запланували зустріч в Міністерстві з керівництвом лікарні та представниками НЗСУ.

Також заїхав до центру масової вакцинації при амбулаторії загальної практики — сімейної медицини № 5 та на будівництво нової лікарні у м. Ірпінь.

До центру масової вакцинації дістався вже під кінець робочого дня. Центр працює щоденно, запис за телефоном та у сімейного лікаря. За день там було зроблено 287 щеплень. Медичні працівники задоволені і готові й надалі вакцинувати усіх бажаючих.

Одна із сімейних лікарів амбулаторії розповіла, що серед її пацієнтів рівень щеплень вже перевищив 80%.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/viktor.liashko