COVID-19: Україна отримала ще понад 500 тис. доз вакцини AstraZeneca

4 серпня 2021 о 14:25
656

4 серпня 2021 р. до України прибули 509 400 доз вакцини AstraZeneca, наданих Данією. Про це повідомляють у МОЗ України і наголошують, що ця поставка є прямою допомогою Україні від уряду Данії, який планує передати різним країнам 3 млн доз вакцин проти COVID-19 до кінця 2021 р.

Вакцину з цієї поставки планують використати для щеплення тих, хто має отримати другу дозу AstraZeneca, решту – розподілити між пунктами щеплення.

Міжнародне транспортування вакцини з Данського інституту сироватки до Києва забезпечив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Коментар Віктора Ляшка

«Ми поставили перед собою амбітну ціль — захистити якомога більше українців від COVID-19 до кінця цього року. Інфраструктура кампанії також зростає, вже працює понад 350 центрів масової вакцинації та майже усі наявні пункти щеплення. Постійно нарощуємо темпи вакцинації, щоб усі охочі мали доступ до неї. Ми вдячні уряду Данії за безпосередню допомогу у поставці вакцини та співпрацю. Я закликаю українців, які ще не вакцинувалися, не зволікати й відвідати найближчий центр масової вакцинації, щоб захистити своє здоров’я», – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Коментар Оле Егберг Міккесена

У свою чергу, посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен заявив: «Данія та Україна є близькими партнерами, зокрема і в боротьбі з пандемією. Поставка цих 500 000 доз вакцини AstraZeneca є дуже своєчасною, оскільки надзвичайно важливо щепити якомога більше людей до настання осені. Вдячний ЮНІСЕФ та уряду України за співпрацю, а також велика подяка медичним працівникам, які щодня продовжують рятувати життя по всій країні».

Коментар Мікаели Бауер

«Це ще один чудовий приклад міжнародної солідарності, коли країни, які мають кращий доступ до вакцин від COVID-19, надають свої дози тим, хто їх потребує, в умовах надзвичайної ситуації у світі. Ми вдячні уряду Данії за те, що він вирішив підтримати Україну, надавши безпечні та ефективні вакцини, які дадуть змогу захистити більше людей від трагічних наслідків COVID-19. За допомогою партнерів ЮНІСЕФ і далі підтримуватиме відповідь на пандемію COVID-19 в Україні, в тому числі шляхом доставки вакцин. В очікуванні нової хвилі COVID-19 дуже важливо забезпечити доступ до рятівних вакцин для якомога більшого числа людей, особливо тих, хто належить до груп ризику», – підкреслила заступник голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мікаела Бауер.

Важливість правил  інфекційного контролю

Оскільки імунізація відбувається в умовах пандемії, надзвичайно важливо, щоб у центрах та пунктах вакцинації були ретельно дотримані правила інфекційного контролю: належне дистанціювання, провітрювання та масковий режим. Не можна допустити, щоб люди інфікувалися у черзі або впродовж 30 хв очікування після вакцинації, поки вони перебувають під наглядом медпрацівників.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua