Гепатит С: корупція й інші чинники, які перешкоджають діагностиці та лікуванню

30 липня 2021 о 10:56
509

З часу відкриття збудника вірусного гепатиту С минув 31 рік. За цей невеликий термін суспільство навчилося не тільки якісно діагностувати захворювання, а ще й якісно його лікувати. Але в Україні вірусний гепатит С (ВГС) усе ще залишається хворобою, яка негативно впливає на загальний стан громадського здоров’я та рівень смертності серед хворих. І це пов’язано з низькою поінформованістю населення, недостатньою настороженістю лікарів та обмеженим доступом до лікування.

В Україні, за оцінками експертів, 1 342 418 осіб інфіковані ВГС, у той час як під медичним наглядом перебуває лише 6,9% від оціночної кількості пацієнтів із хронічним ВГС.

Більшість цих людей не знають про свій статус, оскільки хвороба найчастіше має безсимптомний перебіг. 15–45% інфікованих позбавляються вірусу протягом 6 міс після інфікування без будь-якого лікування, проте в решти розвивається хронічна інфекція ВГС.

Для вивчення поточної ситуації щодо доступності лікування ВГС в Україні проведено оцінку доступності лікування коінфекції ВІЛ та гепатиту С в Україні. У рамках дослідження опитали хворих на ВГС або коінфекцію ВІЛ/ВГС, а також лікарів, які спеціалізуються на лікуванні ВГС.

Чому люди зволікають із лікуванням вірусного гепатиту С?

За даними Центру громадського здоров’я (ЦГЗ), за допомогою сучасних препаратів прямої противірусної дії можна вилікувати більш ніж 95% осіб з ВГС.

Наразі сімейні лікарі, терапевти й педіатри мають проводити скринінг усього загального населення один раз за життя й додатково — окремих категорій, а потреба в медичних препаратах, які закуповуються за кошти держаного бюджету, офіційно забезпечена на 100%.

Діагностика ВГС не входить у пакет медичних гарантій, через що пацієнти мають оплачувати її самостійно. Невиправдано завищена вартість досліджень, зайві аналізи й обстеження можуть стати бар’єром на шляху до виліковування.

Бар’єри на етапі лікування

Лікування ВГС безоплатне, препарати закуповуються за кошти централізованого бюджету й доставляються в регіони за замовленням обласних департаментів охорони здоров’я.

81% пацієнтів повідомили, що дотримуються правильного режиму прийому препаратів.

Доступність лікування вірусного гепатиту

Вартість курсу препаратів у країнах Європи залежно від країни може сягати 50 000 євро. Проте курс для України завдяки перемовинам із виробниками коштує лише 89 дол. США. І навіть ця ціна може бути зависокою для пацієнта, якщо з якоїсь причини доступ до безоплатного лікування неможливий.

Більшість пацієнтів за результатами дослідження потрапили на лікування через направлення лікарів із центрів СНІДу.

Корупція

Додаткові витрати — суттєвий бар’єр на шляху до лікування. Якщо лікар каже, що треба придбати певні препарати, окрім тих, що закуповуються за кошти бюджету, чи зробити додаткові обстеження, чи придбати ліки в конкретній аптечній мережі, — пацієнт зазвичай робить це, бо довіряє своєму лікарю. Але все перелічене — прояви корупції.

За результатами дослідження, до 44% пацієнтів стикнулися з подібними ситуаціями. Окремі пацієнти повідомляли про вимогу лікаря заплатити за прийом або видачу довідки, хоча такі медичні послуги є безоплатними й покриваються завдяки пакету медичних гарантій.

Зокрема, щоби наблизити послуги із ВГС до пацієнтів, ЦГЗ розробив інтерактивні мапи:

Коментар Ірини Іванчук

«Це дослідження дало змогу виявити ті слабкі місця, які потребують прийняття управлінських рішень щодо покращення доступу до лікування. Щоби реалізувати амбітні цілі Державної стратегії щодо елімінації вірусних гепатитів як загрози громадському здоров’ю, за кошти державного бюджету закуповуються новітні ефективні лікарські засоби, затверджено нові Стандарти діагностики та лікування, розпочато процес децентралізації послуг, для того щоб пацієнту максимально зручно було отримати лікування. Проте, на жаль, незважаючи на вжиті заходи, низка пацієнтів досі стикаються із серйозними обмеженнями в доступі до лікування, яке гарантоване державою. Ми вдячні нашим партнерам за ґрунтовний аналіз ситуації», — коментує Ірина Іванчук, начальник відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності ЦГЗ.

Коментар Сергія Дмітрієва

«Більшість людей не знають про можливості доступу до лікування вірусного гепатиту С і через це вимушені відтермінувати лікування або платити за непотрібну діагностику чи консультації. Ми як пацієнтська організація спрямовуємо свої зусилля на те, щоб кожен пацієнт із ВГС чи коінфекцією ВІЛ/ВГС знав про свої права й мав можливість безкоштовно проконсультуватися, обстежитися і вилікувати ВГС», — зазначив Сергій Дмітрієв, директор з політики та адвокації БО «100% Життя».

Результати дослідження можуть бути корисними для покращення маршрутів пацієнтів та оптимізації доступу до лікування пацієнтів із вірусним гепатитом С.

Ознайомитися з повним звітом дослідження можна тут.

Дослідження є спільною ініціативою БО «100% Життя», дослідницької організації «Info Sapiens» і реалізовано в рамках стратегічного партнерства з ЦГЗ. Дослідження проведено за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в рамках проєкту «Посилення впливу на зменшення тягаря туберкульозу через створення універсального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування, збільшення обсягів профілактики, діагностики та лікування ВІЛ, що спираються на доказову базу, побудова життєздатних та стійких систем для здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua