Народні депутати пропонують зміни до регулювання проведення трансплантації

29 липня 2021 о 11:30
567

23 липня 2021 р. у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт № 5831 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині»

Обґрунтування необхідності прийняття законопроєкту

На даний час в Україні діє Закон України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Останні зміни цього закону після ухвалення 20.12.2019 р. Закону України № 418-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів» забезпечили розвиток системи трансплантації в Україні та призвели до збільшення кількості врятованих життів українців завдяки наданню медичної допомоги методом трансплантації анатомічних матеріалів. Вже протягом 2020 р. відповідну медичну допомогу в Україні отримало більше наших громадян, ніж за аналогічний період за кордоном, а за І півріччя 2021 р. виконано такий самий обсяг медичних втручань, як і попереднього року.

Поточна редакція Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», розроблені та ухвалені на його основі підзаконні нормативно-правові акти дали можливість медичним працівникам забезпечити надання медичної допомоги методами, які через недосконалість законодавства неможливо було виконати раніше. Так, вперше в Україні виконано алогенну неродинну трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин дитині та дорослому, вперше за всю історію вітчизняної трансплантології спостерігається зміна структури донацій анатомічних матеріалів, і сьогодні вона має співвідношення 50:50 між прижиттєвими і посмертними донаціями, що наближає Україну за цим показником до країн, де трансплантація є розвинутою. Також важливими є зміни, які надали можливість забезпечити фінансування цієї сфери системи охорони здоров’я, – сьогодні заклади охорони здоров’я, які надають високотехнологічну високовартісну медичну допомогу населенню методом трансплантації, отримують адекватні кошти.

Позитивним змінам у зазначеній вище сфері також сприяли декриміналізація законодавства та впровадження порядку проведення трансплантацій. Слід зазначити, що протягом дії закону після внесення змін в статтю 143 Кримінального кодексу України, чинна редакція якої зберігає відповідальність, не виявлено жодного випадку її порушення.

Чинна редакція  Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» забезпечила й багато інших позитивних зрушень в сфері трансплантології, в першу чергу через збільшення кількості закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу методом трансплантації, та їх взаємодію між собою та закладами охорони здоров’я, в яких знаходиться донор. Єдина державна інформаційна система трансплантації органів і тканин забезпечує суворий облік трансплантацій, автоматизацію зіставлення пар донор-реципієнт та ін. Діяльність, пов’язана з трансплантацією, координується та постійно моніторується спеціалізованою державною установою «Український центр трансплант-координації», що дає можливість проводити оперативний аналіз інформації, яка має відношення до системи трансплантації в Україні.

Зазначені вище чинники дали розуміння про необхідність внесення певних змін і уточнень в чинну редакцію Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» задля покращення деяких його положень, що дасть можливість вітчизняній системі трансплантації бути більш ефективною.

Розробленню проєкту закону сприяла низка передумов:

  • необхідність уточнень в термінології, її розширення;
  • необхідність розширення основних принципів здійснення трансплантацій;
  • необхідність забезпечення можливості розробки та затвердження умов та порядків вилучення, зберігання, тестування, обробки і використання окремих анатомічних матеріалів, зокрема тканин;
  • необхідність коригування функціональних обов’язків трансплант-координаторів;
  • необхідність коригування функціоналу державних інформаційних систем у сфері трансплантації, які мають відношення до покращення введення, збереження, обробки та обліку персональних і медичних даних;
  • необхідність уточнень в формулюваннях, які забезпечують засади рівності реципієнтів у отриманні анатомічного матеріалу та дають можливість використання сучасних засобів комунікації для волевиявлення громадян в сфері трансплантації;
  • необхідність додаткової регуляції в частині донорства анатомічних матеріалів від живого донора;
  • необхідність приведення у відповідність із сучасними потребами переліку осіб, які можуть надавати заяви про згоди або незгоди на посмертне донорство;
  • необхідність приведення у відповідність регуляції умов та порядку вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів при посмертному донорстві, зокрема тканин;
  • необхідність підвищення безпеки та ефективності використання біоімплантатів та ксеноімплантатів;
  • необхідність забезпечення перехідного періоду щодо реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за Програмою медичних гарантій щодо забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Мета і шляхи досягнення

Законопроєкт розроблено з метою забезпечення реалізації конституційного та природного права людини на життя та охорону здоров’я.

Завданням законопроєкту є покращення та підвищення ефективності Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині». Зміни вносяться до вказаного закону, до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами rada.gov.ua