COVID-19: ФССУ фінансує для медиків розширений перелік страхових гарантій

28 липня 2021 о 17:09
420
Спеціальності :

За час лікування гострого професійного захворювання на COVID-19 медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які інфікувалися під час виконання посадових обов’язків, Фонд соціального страхування України (ФССУ) компенсує втрачений заробіток у розмірі 100% середнього доходу незалежно від тривалості стажу.

З початку пандемії ФССУ прийняв на фінансування понад 9,2 тис. таких листків непрацездатності, виданих у разі гострого професійного захворювання на COVID-19.

Загалом допомоги нараховано на суму понад 41,2 млн грн, на оплачуваних за кошти Фонду лікарняних працівники закладів охорони здоров’я провели 108 тис. днів.

Найбільша кількість компенсацій втраченого заробітку за час лікування професійного захворювання на COVID-19 нарахована на Київщині — тут лікарі, медсестри, медбрати та інші працівники охорони здоров’я провели на відповідних лікарняних майже 12,7 тис. днів, сума компенсацій становить 5,4 млн грн. Найменша — на Луганщині (322 дні на суму 182 тис. грн).

Розширений перелік страхових гарантій

Нагадаємо, гостре професійне захворювання медичних та інших працівників на COVID-19 вважається нещасним випадком на виробництві та передбачає розширений перелік страхових гарантій від ФССУ. Так, окрім компенсації втраченого доходу за час лікування від коронавірусної хвороби, Фонд фінансує для них:

  • одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі смерті медика;
  • одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі встановлення інвалідності;
  • одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для членів його родини (у розмірі 100 прожиткових мінімумів);
  • одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі смерті медичного працівника для осіб, які перебували на його утриманні (у сумі 20 розмірів прожиткового мінімуму);
  • одноразову страхову виплату за кошти Фонду у разі встановлення стійкої втрати працездатності, інвалідності (розмір залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму);
  • пожиттєву щомісячну страхову виплату для медичного працівника, якому встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність (розмір щомісячної допомоги повністю компенсує втрачений заробіток залежно від відсотку втрати працездатності);
  • щомісячну страхову виплату у разі смерті медика для осіб, які мають на неї право;
  • також для медичних працівників, яким встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність, Фонд фінансує майже 20 видів медичної і соціальної допомоги, зокрема, лікування та медичну реабілітацію, регулярне санаторно-курортне лікування із визначеною періодичністю.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами fssu.gov.ua