Об’єднаймося в дії: гепатит не може чекати

28 липня 2021 о 16:18
533

Щорічно 28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. У цей день світова спільнота об’єднується з політиками, фахівцями галузі охорони здоров’я та громадськістю, щоб донести до сотень мільйонів людей життєво важливу інформацію про глобальний тягар вірусних гепатитів, закликати до негайних дій для попередження випадків інфікування і смерті від гепатиту, а також прискорення прогресу на шляху до досягнення мети щодо викорінення цього захворювання.

Очолює цю ініціативу Міжнародний альянс із боротьби з гепатитом (World Hepatitis Alliance). У 2021 р. інформаційні кампанії, приурочені до цього дня, об’єднані спільною темою — «Гепатит не може чекати» (Hepatitis Can’t Wait). За статистикою, кожні 30 с одна людина помирає від захворювання, пов’язаного з гепатитом[i]. Тому, навіть в умовах кризи COVID-19 необхідно негайно вжити дієвих заходів для боротьби з вірусним гепатитом.

Вірусний гепатит (ВГ) — група інфекційних захворювань, відомих як гепатит А, В, С, D і E, які викликають дифузне запалення тканин печінки і призводять до розвитку серйозних ускладнень, зокрема цирозу і раку печінки. ВГ — одна з основних причин смертності в світі після туберкульозу. Інфікованих цим вірусом в 9 разів більше, ніж вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ)[ii].

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), найбільш небезпечними є ВГ типу В (ВГВ) і С (ВГС), які стають причиною 1,1 млн випадків смерті і 3 млн нових інфікувань щорічно. Разом з тим лише 10% осіб, що живуть з ВГB, знають про свій статус, і тільки 22% з них отримують терапію. Водночас лише 42% дітей в загальносвітовому масштабі мають доступ до першої дози вакцини від ВГВ[iii].

На відміну від гепатитів BГВ і ВГC, гепатит А (ВГА) не викликає хронічних захворювань печінки, однак може супроводжуватися тяжкими симптомами та іноді має фульмінантну форму перебігу  (з гострою печінковою недостатністю), що часто закінчується летально. Ризик зараження ВГА пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарно-гігієнічними умовами (наприклад брудними руками). У країнах, де ризик зараження через їжу або воду низький, спостерігають спалахи серед чоловіків, які практикують секс з чоловіками (ЧСЧ), та людей, що вживають ін’єкційні наркотики (ЛВІН). Серед факторів ризику — і вік, оскільки ВГА викликає більш тяжкі форми захворювання серед осіб похилого віку[iv].

Епідемії ВГА можуть бути тривалими і призводити до значних економічних втрат. Найбільш ефективними засобами боротьби з ВГА є поліпшення санітарних умов, підвищення безпеки харчових продуктів і збільшення охоплення вакцинацією. Ефективна і безпечна інактивована вакцина проти ВГА доступна в усьому світі і в Україні. Станом на травень 2019 р. 34 країни використовували або планували впровадити вакцину проти ВГА для планової імунізації дітей з певних груп ризику. В Україні вакцина належить до рекомендованих для груп ризику, зокрема мандрівників, котрі їздять до країн, ендемічних щодо ВГА, і дітей віком від 1 року[v].

Найпоширенішим типом гепатиту, за даними ВООЗ, є вірусний гепатит В. Імовірність того, що інфекція стане хронічною, залежить від віку, в якому людина була інфікована. У 80-90% дітей грудного віку, інфікованих ВГВ протягом першого року життя, і у 30-50%, інфікованих у віці до 6 років, захворювання приймає хронічний перебіг. У дорослого населення хронічний ВГВ в 350 разів підвищує ризик розвитку цирозу і раку печінки через 10-15 років після зараження[vi].

За даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, близько 5% українців інфіковані ВГС та близько 1–2,5% — ВГВ, тоді як більшість пацієнтів не знають про свій діагноз і не отримують терапію[vii]. Щорічно в Україні реєструють близько 11 тис. нових випадків ВГ. Протягом 2020 р. хронічна форма ВГВ діагностована у 773 українців, гостра форма ВГВ — у 731 особи, що становить 2 та 1,8 випадка на 100 тис. населення відповідно[viii]. Ці цифри більш ніж удвічі перевищують показники поширеності ВГВ в країнах Європейського Союзу[ix].

ВГВ — серйозна і водночас глобально недооцінена проблема системи охорони здоров’я. Крім того, що вірус має високу контагіозність (заразність) і численні шляхи поширення, він здатний виживати за межами людського організму близько 7 днів і протягом усього цього часу може бути причиною інфікування. У районах з високою поширеністю ВГВ найчастіше передається або від матері дитині під час пологів, або через контакт із зараженою кров’ю, особливо між дітьми віком до 6 років. У немовлят, інфікованих від матері, або дітей, що заразилися у віці до 6 років, дуже часто розвивається хронічна інфекція. Крім того, вірус передається через шкіру і слизові оболонки, зі слиною, менструальними, вагінальними виділеннями, сім’яною рідиною[vi].

Запобігти цьому серйозному захворюванню можна за допомогою вакцинації. Однак більшість людей все ще не обізнані про ризики інфікування ВГВ, а також методи запобігання та боротьби з ним.

З огляду на значний тягар ВГ, в 2016 р. представники урядів 194 країн ухвалили Глобальну стратегію ВООЗ щодо викорінення вірусного гепатиту до 2030 р., яка включає мету ліквідувати ВГB і ВГC як глобальну загрозу здоров’ю населення шляхом зменшення числа нових випадків інфікування на 90% і смертності — на 65% до 2030 р. У 2018 р. МОЗ України затвердило стратегію, однією з ключових складових якої є профілактика ВГВ за допомогою курсу вакцинації всіх новонароджених трьома дозами вакцини протягом першого року життя згідно з Календарем профілактичних щеплень[x]. Вакцинація — ключовий і найефективніший спосіб запобігання інфікуванню ВГВ, ефективність якого становить 98–100%[vi].

ВООЗ наголошує, що світ, вільний від гепатиту, — це цілком реальне завдання. Для досягнення цієї мети в Європейському регіоні вкрай важливо зберегти необхідний комплекс послуг попри тривалу пандемію COVID-19. Для цього необхідно дотримуватися концепції «нікого не оминути увагою» і прагнути максимально розширити доступ до тестування та лікування. Ключове значення в межах реалізації цих цілей має забезпечення безперервної роботи програм вакцинації від гепатиту В і нарощування послуг з тестування та лікування гепатитів В і С[xi].

У 2019 р. охоплення 3 дозами вакцини в усьому світі досягло 85% порівняно з близько 30% в 2000 р. Однак охоплення дозою вакцини від ВГB при народженні досі залишається нерівномірним. Наприклад, глобальне охоплення дозою ВГВ при народженні становить 42%, тоді як охоплення в Африканському регіоні ВООЗ — лише 6%[vi]. Повна серія вакцин забезпечує захисний рівень антитіл у понад 95% немовлят, дітей і молодих людей. Захист від захворювання триває не менше 20 років і, ймовірно, довічно. Так, ВООЗ не рекомендує повторну імунізацію особам, які завершили тридозову вакцинацію.

Усі раніше не вакциновані діти та підлітки віком до 18 років повинні отримати вакцину, якщо вони живуть в країнах з низькою або середньою ендемічністю. У цих умовах ймовірно, що більше людей з груп високого ризику можуть заразитися інфекцією, і їм також слід вакцинуватися.

В Україні вакцина від ВГВ входить до Календаря обов’язкових щеплень з 2000 р. Протягом 2004–2008 рр. охоплення вакцинацією дітей грудного віку в Україні досягало рекордних показників — 84–98%. Але протягом наступних 9 років, через поширення антивакцинальних ідей, близько 2,5 млн дітей не отримали імунний захист від ВГВ. Тобто кожен другий з цих дітей при зустрічі з інфекцією може захворіти на хронічний ВГ і, як наслідок, отримати цироз або рак печінки[xii]. Тому основною стратегією в боротьбі з ВГВ є забезпечення високого рівня охоплення (>95%) вакцинацією дітей першого року життя і вакцинація груп ризику згідно з Календарем щеплень.

Компанія GSK підтримує ініціативи та програми ВООЗ, спрямовані на зменшення тягаря інфекційних захворювань, зокрема ВГ, а також глобальну кампанію Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом, спрямовану на виявлення пацієнтів, що живуть з ВГ, аби допомогти зменшити вплив гепатиту шляхом профілактики, діагностики і лікування.

GSK — один із ключових постачальників вакцин на український ринок. В Україні зареєстровано 18 вакцин виробництва компанії, які допомагають запобігати таким вакциноконтрольованим захворюванням, як гепатит, ротавірусна інфекція і захворювання, викликані онкогенними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ), дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, краснуха, пневмококові захворювання. Водночас розроблена GSK вакцина для профілактики ВГ є першою у світі рекомбінантною вакциною проти гепатиту В. Знання і досвід, накопичені за понад 100 років інновацій, сучасні технології, які наразі використовуються, дозволяють компанії ділитися експертизою, виробляти й постачати в країни ефективні вакцини, яким довіряють мільйони фахівців галузі охорони здоров’я та батьків у всьому світі.

Компанія докладає усіх зусиль для підвищення рівня довіри як населення, так і фахівців галузі охорони здоров’я до вакцинації, ініціюючи та підтримуючи інформаційно-освітні проєкти, присвячені цінності вакцинації як на глобальному рівні, так і в Україні. Серед прикладів таких локальних ініціатив GSK: запуск інформаційно-сервісного сайту «Мої щеплення» з актуальною інформацією щодо імунізації й можливістю розрахування індивідуального графіка вакцинації дитини, проєкт «Вакцинація в практиці сімейного лікаря» для надання українським фахівцям корисної інформації в галузі вакцинопрофілактики, а також проведення таких масштабних заходів, як щорічний Вакцинний саміт.

GSK —  один зі світових лідерів фармацевтичної індустрії, який займається науковими дослідженнями в галузі фармацевтики та охорони здоров’я, присвячує свою діяльність поліпшенню якості життя людей, допомагаючи людям робити більше, почуватися краще та жити довше.

Вакцинація можлива тільки на підставі рекомендацій Вашого лікаря. Перед проведенням вакцинації обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Для отримання більш детальної інформації про вакцинацію або захворювання зверніться до Вашого лікаря.

Матеріал створений за сприяння ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна» 02152, м. Київ, просп. Павла Тичини, 1В.

Список використаної літератури

>
  • [i]www.worldhepatitisday.org, доступна на 26.07.2021 р.
  • [ii] www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2019, доступна на 26.07.2021 р.
  • [iii]www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2021, доступна на 26.07.2021 р.
  • [iv]www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a, доступна на 26.07.2021 р.
  • [v]Наказ МОЗ України  від 11.08.2014 р. № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні»
  • [vi]www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b доступна на 26.07.2021 р.
  • [vii]moz.gov.ua/article/public-discussions-archive/proekt-strategii-profilaktiki-diagnostiki-ta-likuvannja-virusnih-gepatitiv-v-ta-s-do-2030-roku, доступна на 26.07.2021 р.
  • [viii]phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/monitoring-i-ocinka/infekciyna-zakhvoryuvanist-naselennya-ukraini, доступна на 26.07.2021 р.
  • [ix]ВООЗ, Європейський портал інформації галузі охорони здоров’я
  • gateway.euro.who.int/ru/indicators/hfa_318-2040-incidence-of-viral-hepatitis-b-per-100-000/visualizations/#id=34295&tab=table, доступна на 26.07.2021 р.
  • [x]moz.gov.ua/article/immunization/kalendar-profilaktichnih-scheplen на 26.07.2021 р.
  • [xi]www.euro.who.int/ru/media-centre/events/events/2020/07/world-hepatitis-day-2020-looking-forward-to-a-hepfreefuture, доступна на 26.07.2021 р.
  • [xii] moz.gov.ua/article/immunization/scheplennja-vid-gepatitu-v-chomu-varto-robiti-i-ne-vidkladati, доступна на 26.07.2021 р.
  • Олександр Осадчий,
    редакція журналу «Український медичний часопис»