COVID-19: нові правила перетину кордону України

28 липня 2021 о 16:20
1350

Нові зміни до «карантинної» постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236, які Уряд затвердив на своєму засіданні 288 липня 2021 р., мають сприяти виявленню та протидії розповсюдженню коронавірусу, зокрема його штаму «дельта». Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час засідання Уряду.

Коментар Віктора Ляшка

«Штам коронавірусу «дельта» активно шириться Західною Європою та країнами, які обирають наші громадяни для літніх подорожей. Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, щоб знизити можливість поширення вірусу в Україні, якщо хтось інфікується за кордоном. Також завдяки цьому ми зможемо робити більш якісні епідемічні розслідування у разі виявлення носія. Самоізоляція або обсервація невакцинованих від COVID-19 людей сприятиме контролю та знизить ризик нового масштабного спалаху», — коментує міністр.

Ці рішення почнуть діяти через 7 днів з моменту публікації постанови. Громадяни, які виїхали за кордон, до цього часу повертаються в Україну безперешкодно.

Нові правила перетину кордону України: 

Для іноземців обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19, та один з таких документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) (не більше ніж за 72 год до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше ніж за 72 год до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Якщо документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ, відсутній, іноземець (крім осіб віком до 18 років та інших категорій іноземців, визначених постановою) встановлює застосунок «Вдома» та бере на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 год в разі відсутності негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, зробленого протягом 72 год з моменту перетину кордону.

Перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з 2 документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію;
  • довідка 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19.

Іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні перетинають кордон безперешкодно за наявності документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Якщо такі документи відсутні, громадяни та іноземці з посвідкою на постійне проживання в Україні   (крім осіб віком до 18 років та інших категорій, визначених постановою) встановлює застосунок «Вдома» та бере на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 год в разі відсутності негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, зробленого протягом 72 год з моменту перетину кордону.

У разі неможливості використати застосунок «Вдома» громадянин перебуватиме в обсервації.

Важливо! Застосунок «Вдома» не контролює і не обмежує пересування користувача перші 72 год після перетину кордону. Застосунок контролюватиме самоізоляцію з третьої доби або в разі отримання позитивного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2.
Для всіх невакцинованих осіб, незалежно від громадянства, які прибули з Росії чи Індії та перебували на території цих держав більше ніж 7 днів протягом останніх 2 тиж, діятимуть більш жорсткі правила перебування на самоізоляції. Зокрема, для них буде встановлена обов’язкова 14-денна самоізоляція без права її дострокового завершення.

Для перетину контрольного пункту в’їзду-виїзду за відсутності документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях або довідки 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19 (крім осіб віком до 18 років), потрібно буде здати безплатний експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua