COVID-19: існує загроза «вибухових темпів» зростання захворюваності

21 липня 2021 о 11:10
1214

В Україні, за даними Національної академії наук (НАН) України, завершується фаза спадання захворюваності на COVID-19 та існує загроза виникнення «вибухових темпів» поширення хвороби.

Пропонуємо до уваги читачів Короткий огляд поточної епідемічної ситуації в Україні від Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні (базова установа — Інститут проблем математичних машин і систем НАН України), опублікований 20.07.2021 р.

Короткий огляд поточної епідемічної ситуації в Україні

Наявні оперативні епідемічні дані дозволяють стверджувати про завершення фази спадання захворюваності на COVID-19 в Україні. На цей момент захворюваність уже зростає в термінах тижневого порівняння, попри все ще низький її рівень, та існує загроза виникнення «вибухових темпів» такого зростання — подібно до того, як це спостерігалось у деяких країнах світу з поширенням у них штаму «дельта».

Стурбованість викликає те, що за останній тиждень зросли одразу три ключові епідемічні показники, що, як вважають експерти НАН, відображають епідемічну динаміку найшвидше:

  • кількість позитивних тестів, проведених методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР);
  • кількість нових госпіталізацій;
  • кількість нових зареєстрованих випадків хвороби.

При цьому число позитивних ПЛР-тестів — ймовірно, найоперативніший із показників — за тиждень зросло одразу на 16,6%, тоді як кількість госпіталізацій та нових випадків хвороби також збільшилися, але не так сильно — на 4,9 і 7,3%, відповідно. Експерти відзначають, що хоча вибухового підвищення показників не спостерігається в жодному регіоні, але темпи тижневого зростання збільшувалися в останні дні, тому ймовірність пришвидшення цього процесу є досить високою.

Тенденцію до зростання також демонструє частка позитивних результатів тестування. У середньому за останні 7 днів вона становила 2,44% порівняно з досягнутим 9 днів тому мінімальним значенням у 2,08%, і таке значення є найбільшим з 2 липня 2021 р.

Водночас, щоденне число летальних випадків незначно зменшилося у тижневому усередненні.

Погляд на групи регіонів

З погляду груп регіонів, майже весь тижневий приріст загальнонаціональної захворюваності зосереджувався у групі «Південь», причому левова частка приросту припадає на Одеську обл. Наприклад, за тиждень у цій групі було зафіксовано на 38% більше хворих, ніж тижнем раніше. Зокрема, нових хворих в Одеській обл. виявилось одразу на 49% більше. Крім того, у цій області стрімко зростає кількість позитивних ПЛР-тестів (на 41% за тиждень) і госпіталізацій (на 38% за тиждень); загрозливими є темпи зростання позитивних зразків ПЛР-тестів.

Загалом на тлі низьких показників захворюваності епідемічна картина у регіонах виглядає дуже неоднорідною в часі та слабко узгодженою: різні показники для одного й того ж регіону (госпіталізації, виявлення, результати тестування) можуть демонструвати протилежну локальну динаміку. Водночас, окрім Одеської обл., менш помітні епіцентри захворюваності можна виокремити в Києві та Сумській обл. Скажімо, у Києві високими стали темпи зростання госпіталізацій та позитивних результатів тестів. Водночас, серед випадків хвороби, кількість яких за тиждень зросла на 4% після зниження на 17% тижнем раніше, дещо зменшилася частка оприлюднених із великою затримкою після тестування. У Сумській обл. високі темпи зростання госпіталізацій спостерігаються на тлі їх високого рівня, а також високих темпів зростання захворюваності. Крім того, за тиждень у цій області зріс показник позитивності ПЛР-тестів, який також перебуває на відносно високому рівні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nas.gov.ua