COVID-19: як забезпечити медичних працівників засобами індивідуального захисту

20 липня 2021 о 11:56
716

Підготовка закладів охорони здоров’я до можливого підвищення захворюваності на COVID-19 в Україні триває, тому не зайвим буде згадати про необхідність забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ).

Як забезпечити працівників засобами індивідуального захисту

Слід пам’ятати, що відповідно до положень,  затверджених наказом Міністерства соціальної  політики України від 29.11.2018 р. № 1804 «Про затвердження Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці», керівник закладу охорони здоров’я забезпечує наявність і запас ЗІЗ та проводить навчання працівників щодо їх використання на робочих місцях.

У додатку 7 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» є розрахунок необхідної кількості ЗІЗ для забезпечення медичних працівників у період спалаху коронавірусної хвороби.

Однак, під час вираховування потреби ЗІЗ в окремо взятому закладі охорони здоров’я необхідно враховувати наявність місцевих особливостей: розташування будівель, наявні методи діагностики, рівень кваліфікації працівників тощо.

Для більш ретельного та індивідуалізованого розрахунку потреби пропонується скористатися методикою, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 р. № 1804.

Наголошуємо, що лише комплексний підхід до заходів безпеки в закладах охорони здоров’я дасть змогу убезпечити працівників та пацієнтів від ризиків інфікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua