Пацієнт може вільно побачити, скільки коштів отримала лікарня від НСЗУ

19 липня 2021 о 16:06
1498

Інформація про те, скільки коштів отримала лікарня від Національної служби здоров’я (НСЗУ), є відкритою і доступною для кожного. Служба у своїй роботі керується принципом прозорості. І звітує про кожну витрачену гривню платників податків. На сайті НСЗУ можна побачити скільки грошей, за які послуги та в який період отримала та чи інша лікарня за договором.

Ці дані є важливим інструментом трансформації медичної системи.

Чому це важливо для пацієнта

Вони також допоможуть пацієнту уникнути маніпуляцій стосовно того, що «держава не виділила грошей», і відстояти своє право на безоплатну допомогу. Адже отримані кошти медичний заклад у першу чергу має спрямувати на надання безоплатних послуг пацієнтам.

Знайти цю інформацію можна на сайті НСЗУ на дашборді «Оплати надавачам медичної допомоги за програмою медичних гарантій».

У розділі «Таблиця оплат за договорами» є інформація про те, скільки грошей отримали медзаклади кожної області за договором з НСЗУ кожного місяця.

За допомогою фільтрів можна обрати:

  • область, де знаходиться медзаклад;
  • форму власності, адже за Програмою медгарантій працюють і комунальні, і приватні заклади, і лікарі — фізичні особи — підприємці;
  • вид допомоги: COVID-19, екстрена, первинна чи спеціалізована;
  • напрям медичної допомоги;
  • групу послуг — це пакети медичних послуг;
  • період оплати.

Щоб швидко знайти конкретну лікарню, можна використовувати фільтри ліворуч. Для цього у полі «надавач послуг» введіть назву медзакладу. Зручно шукати медзаклад за кодом Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, який легко знайти в інтернеті.

Сума коштів, яку лікарня отримує від НСЗУ залежить від того, скількох пацієнтів пролікували в медзакладі. Адже принцип роботи НСЗУ — оплата за результат.

Інформацію про всі послуги, які надають пацієнтам, медзаклад вносить в електронну систему охорони здоров’я. Саме ці дані і є підставою для оплати.

Тарифи єдині для всіх закладів, незалежно від їх назви, підпорядкування чи форми власності.

Окрім дашборду, усю інформацію про оплату і про те, які послуги надає лікарня за Програмою медичних гарантій, можна отримати за номером контакт-центру: 16-77. Це безкоштовно.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr