Медичні висновки про тимчасову непрацездатність створюють вже 892 медичні заклади

19 липня 2021 о 15:41
1285

Як ми вже повідомляли, з 4 червня 2021 р. в Україні розпочався перехідний період з впровадження електронних лікарняних. Цей процес триватиме до 31 серпня, згідно з наказом МОЗ України від 1 червня 2021 р. № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки». Медичний висновок про тимчасову непрацездатність — це перший та найголовніший електронний документ, з якого і починається процес формування електронного лікарняного.

Хто зобов’язаний формувати медичні висновки

Медичні висновки про тимчасову непрацездатність зобов’язані формувати заклади охорони здоров’я та фізичні особи — підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності, незалежно від того, чи має заклад договір з Національною службою здоров’я України.

Стан справ на 19 липня

Станом на 19 липня:

  • 892 медичні заклади скористалися новим функціоналом в електронній системі охорони здоров’я. На сьогодні створено 17 832 медичні висновки. Понад 13 тис. висновків підписано електронним підписом лікаря та автоматично відправлено в електронний реєстр листків непрацездатності;
  • 60% закладів, які почали користуватися новим функціоналом, надають первинну медичну допомогу, 40% — спеціалізовану. Менше 5% електронних документів позначені як створені помилково;
  • найбільшу кількість медвисновків створили в Комунальному некомерційному підприємстві Кам’янської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» — 798, з них підписано — 687.

Коментар Дмитра Черниша

«Запровадження електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність — важливий етап цифрової трансформації системи охорони здоров’я. А також — у побудові системи ефективного електронного документообігу. Це продовження планомірного переходу від паперових довідок до електронних медичних висновків, які формуються на основі даних з електронної медичної картки. Загалом впровадження е-лікарняного робить процес підтвердження тимчасової непрацездатності прозорішим та зручнішим і для пацієнтів, і для роботодавців, і для лікарів та покращує якість надання сервісу для кожного громадянина», — зазначив Дмитро Черниш, директор Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ.

Статистику створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність можна побачити на новому дашборді НСЗУ.

У НСЗУ наголошують, що до 31 серпня медичні заклади формуватимуть як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видаватимуть бланки листків непрацездатності. Рішення про вид документа, що видається пацієнту для підтвердження його факту тимчасової непрацездатності приймає лікар.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua