Вакцинація БЦЖ: усі регіони повністю забезпечені вакциною

19 липня 2021 о 11:27
399
Спеціальності :

Усі регіони України повністю забезпечені вакциною БЦЖ. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 16 липня 2021 р. під час години запитань до Уряду у Верховній Раді України.

Коментар Віктора Ляшка

«Сьогодні всі регіони повністю забезпечені вакциною БЦЖ. Ми також знаємо кількість дітей, які пропустили це важливе щеплення за той короткий період навесні, коли не було вакцини. Сімейні лікарі працюють з цими родинами та запрошують на щеплення. У МОЗ є всі дані щодо розподілу вакцин, ми можемо перевірити кожен медичний заклад, який має надавати послуги з імунізації, на наявність вакцини. Профілактика вакцинокерованих інфекцій є пріоритетом МОЗ», — зазначив міністр під час розмови з народними депутатами.

За даними статистичної звітності про виконання профілактичних щеплень, за 5 міс 2021 р. народилося 113 195 дітей, з них щеплено проти туберкульозу 89 518, що становить 79,1%.

Діти, які не отримали це щеплення в акушерських стаціонарах, вакциновані в закладах первинної ланки на 86,3%, ще частина дітей не щеплені у зв’язку з медичними протипоказаннями.

Наразі кількість вакцин БЦЖ повністю забезпечує потребу в рутинному щепленні до наступного року в усіх лікувальних закладах і пологових стаціонарах. 10 березня 2021 р. Україна отримала 450 тис. доз вакцини БЦЖ за кошти державного бюджету, МОЗ одразу розподілило та забезпечило доставку її в регіони до кожного пологового будинку чи фельдшерсько-акушерського пункту. 9 червня надійшло ще 650 тис. доз цієї вакцини, і її також уже розвезено до закладів охорони здоров’я.

Додаткові заходи для забезпечення доступу до щеплень

Додатково, для забезпечення максимального доступу до щеплення Міністерством охорони здоров’я України та Центром громадського здоров’я були поставлені наступні завдання:

  • забезпечити вакцинацію дітей, які не були щеплені проти туберкульозу в пологовому стаціонарі в період з 01.02.2021 р. у закладах охорони здоров’я;
  • дітям, яким не виповнилося 2 міс, щеплення проти туберкульозу проводити без попередньої проби Манту. Після 2-місячного віку перед проведенням щеплення проти туберкульозу дитині слід провести пробу Манту, а щеплення проводити при негативному результаті проби у встановлені терміни;
  • під час розподілу вакцини БЦЖ в регіоні врахувати збільшення потреби у вакцині закладів охорони здоров’я первинної ланки, а також активно запрошувати на щеплення батьків з новонародженими дітьми, які не отримали вакцинацію в акушерському стаціонарі у згаданий період.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua