Оплата праці медичних працівників за І кв. 2021 р.

15 липня 2021 о 15:16
17018
Спеціальності :

Уже понад 1 рік і 3 міс заклади спеціалізованої медичної допомоги працюють за новими правилами. Про це йшлося на брифінгу Національної служби здоров’я України (НСЗУ) 15 липня 2021 р. Було зазначено, що фінансування вони отримують не на утримання стін та ліжок, а як оплату за надану пацієнтам медичну допомогу. Усі лікарні, які підписали договір з НСЗУ, стали незалежними суб’єктами господарювання. Відтоді як лікарні отримали автономію, рівень зарплат встановлюється на рівні кожного медичного закладу окремо і залежить від кількох чинників.

Чинники, від яких залежить рівень зарплат медичних працівників

До таких чинників належать:

  • розмір тарифів, який залежить від обсягу асигнувань, який держава здатна виділити на систему охорони здоров’я взагалі та зокрема — на Програму медичних гарантій. У 2020 р. бюджет Програми медичних гарантій було затверджено на рівні 72 млрд грн, хоча через пандемію використано 89 млрд грн. У 2021 р. бюджет Програми медичних гарантій — 123,5 млрд грн. Від обсягу передбачених для реалізації Програми медичних гарантій коштів залежать розміри тарифів за відповідними медичними пакетами;
  • управлінська спроможність керівника медичного закладу та підтримка місцевої влади. Завдяки цим факторам лікарні можуть мати сучасне медичне обладнання та медичний персонал у необхідній кількості і відповідної спеціалізації. Відповідність вимогам до лікарень дозволяє їм укласти з НСЗУ договори на надання багатьох послуг та отримати суми договорів, розмір яких перевищує розмір колишніх субвенцій;
  • колективний договір, у якому чітко визначено порядок встановлення та розміри зарплат, премій та інших надбавок у колективі.

Дані квартальних звітів

За даними квартальних звітів, які отримує НСЗУ від медичних закладів, витрати на оплату праці надавачів медичних послуг за І кв. 2021 р. становили 21,5 млрд грн. Це — дані від понад 2400 закладів.

За період січень–квітень середньомісячні витрати на оплату праці до відрахування податків у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу, становили:

  • керівники — 31 942 грн;
  • лікарі — 13 332 грн;
  • середній медичний персонал — 11 184 грн;
  • молодший медичний персонал — 8822 грн.

Спеціалізовані медичні заклади

Серед колективів закладів спеціалізованої медичної допомоги найвищі середньомісячні витрати на оплату праці:

  • у лікарів Косівського фтизіопульмонологічного диспансеру на Івано-Франківщині — 56 тис. грн;
  • у медсестер Полтавської міської лікарні № 5 — майже 35 тис. грн;
  • серед керівників — у Криворізькому протитуберкульозному диспансері — понад 126 тис грн.

Якщо говорити про спеціалізовані заклади, то у лікарів 119 лікарень середні витрати на оплату праці перевищують 20 тис. грн за результатами І кв. 2021 р.

Екстрена медична допомога

Щодо екстреної медичної допомоги, то середньомісячні витрати на оплату праці за І кв. 2021 р. тут становили:

  • керівники — понад 40 тис. грн;
  • лікарі — майже 30 тис. грн;
  • середній медичний персонал — 25 тис. грн;
  • молодший медичний персонал — понад 12 тис. грн.

Найвищі витрати на оплату праці — у лікарів центрів екстреної медичної допомоги м. Київ, а також у Закарпатській та Чернівецькій областях — понад 45 тис грн. Найнижчі — у лікарів центрів екстреної медичної допомоги Вінниччини та Житомирщини — 15 тис. та 16,5 тис. грн відповідно.

Заклади первинної ланки

Щодо первинної ланки, тут середньомісячні витрати на оплату праці за І кв. 2021 р. становили:

  • керівники — майже 27 тис. грн;
  • лікарі — понад 16 тис. грн;
  • середній медичний персонал — понад 9 тис. грн;
  • молодший медперсонал — майже 5,5 тис. грн.

У близько 100 центрах надання первинної медичної допомоги середній розмір витрат на оплату праці у лікарів перевищує 20 тис. грн. Найвищі вони у лікарів Росошанської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини на Вінниччині та Більче-Золотецької амбулаторії на Тернопільщині — понад 35 тис. грн.

Порівняння виплат із 2020 р.

Кілька прикладів, які ілюструють зростання витрат на оплату праці у І кварталі 2021 р., порівняно з 2020 р.:

  • в Одеському обласному очному шпиталі інвалідів війни середньомісячні витрати на оплату праці зросли більше, ніж вдвічі: у лікарів з 10 тис. — до 22 тис., у середнього медичного персоналу — з 8 тис. до 20 тис., у керівника — з 17 тис. до 46 тис.;
  • у Закарпатському територіальному центрі екстреної медичної допомоги середньомісячні витрати на оплату праці лікарів у І кв. 2021 р. становили понад 45 тис. грн, що на 16,5 тис. грн більше періодів ІІ–ІV кв. 2020 р. У середнього медичного персоналу цього центру відмічається зростання на рівні 8,5 тис. грн;
  • у Батуринському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги на Чернігівщині середньомісячні витрати на оплату праці зросли майже в 4 рази — з 5 тис. до 20 тис. грн у лікарів, з 1700 грн до 6,5 тис. грн у середнього медичного персоналу.

Наприкінці брифінгу було зазначено, що НСЗУ не встановлює заробітні плати у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги за договором. А фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медзакладів. І від стратегії розвитку, яку вони оберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників.

Детальніше з інформацією можна ознайомитися на дашборді НСЗУ під назвою «Звіт про доходи та витрати надавачів медичних послуг (окремі показники)».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr