Нові умови безперервного професійного розвитку: коментар МОЗ України

14 липня 2021 о 17:12
1128
Спеціальності :

Як ми вже повідомляли, 14 липня 2021 р. Уряд ухвалив зміни до наявної моделі безперервного професійного розвитку (БПР) фахівців у сфері охорони здоров’я. Були враховані пропозиції медичної спільноти, а також розширено категорії працівників, що мають право на сучасний БПР.

Коментуючи це рішення, Віктор Ляшко зазначив, що мета постанови — закріпити успішну світову практику розвитку медиків, що розпочалася в Україні з 2018 р., вдосконалити її для формування системної та комплексної моделі навчання.

«БПР передбачає постійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я для надання якісної медичної допомоги. Ця система має бути зручною для користування та зрозумілою для лікарів», — заявив міністр охорони здоров’я.

Він додав, що вказана постанова — це результат комунікації з медичною спільнотою, а сам документ розроблений з урахуванням її зворотного зв’язку.

Зокрема, постановою передбачено:

  • визначення та перелік заходів БПР; вимоги до заходів, за які нараховуються бали БПР; форми, у яких він може проводитися (обов’язкова особиста участь, дистанційна участь, дистанційна участь у режимі реального часу тощо);
  • вимоги до провайдерів БПР;
  • внесення заходів та провайдерів до електронної системи БПР, створення державного підприємства МОЗ, що виконуватиме функції адміністратора електронної системи.

«Ми чітко визначаємо поняття заходів БПР та вимоги до заходів, за які нараховуватимуться бали БПР. Усі заходи та провайдери за умов відповідності вимогам будуть вноситися до електронної системи, а працівники зможуть перевірити, чи дійсно той чи інший курс є корисним та передбачає нарахування балів БПР», — пояснила директор Директорату медичних кадрів, освіти та науки МОЗ Тетяна Орабіна.

Постанова Уряду набуде чинності з 1 січня 2022 р., а для фармацевтів та медичних сестер — з 2023 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua