В Україні вперше здійснено трансплантацію трьом пацієнтам від одного донора

13 липня 2021 о 17:16
524
Спеціальності :

12 липня 2021 р. в Україні вперше було здійснено успішні трансплантації нирок двом дітям одночасно від посмертного донора. Трансплантацію серця провели дорослому пацієнтові. Дев’ятирічні хлопчик і дівчинка, яким було проведено трансплантацію нирки, до цього часу вимушені були проживати в лікарні ОХМАТДИТ, оскільки потребували діалізу.

Як трансплантація стала можливою

Трансплантація стала можливою після згоди родичів на пожертвування органів донора, який помер у рівненській Центральній міській лікарні. Незважаючи на професіональні дії лікарів, у його організмі відбулися незворотні зміни і була констатована смерть головного мозку.

Після отримання згоди родичів Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила пари донор-реципієнт і почалися додаткові дослідження для підтвердження імунологічної сумісності.

Крім того, у рівненській лікарні за безпосередньої участі кардіотрасплантологічної команди Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова, успішно було проведено операцію з трансплантації серця.

Коментар Віктора Ляшка

«Я хочу, аби 24 дитини, які сьогодні вимушені жити в ОХМАТДИТ, отримали донорські органи і мали щасливе дитинство. Наша команда продовжує розвивати систему трансплантації органів та цілеспрямовано рухається до трансплантаційної незалежності», — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

МОЗ України висловлює подяку Міністерству внутрішніх справ України та Державній патрульній поліції за злагоджену роботу, супровід медиків і забезпечення швидкого перевезення анатомічних матеріалів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua