На Волині затвердили регіональний план щодо профілактичних щеплень

13 липня 2021 о 16:06
409

12 липня 2021 р. під час позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Волинської обласної державної адміністрації, що відбулося під керівництвом голови обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, було затверджено регіональний план заходів щодо збільшення обсягів профілактичних щеплень в області у 2021 р.

Коментар Юрія Погуляйка

«На сьогодні в області, окрім планових щеплень, триває вакцинальна кампанія від COVID-19. Однак є необхідність активізувати цей процес. Тим більше, що все більше випадків штаму «дельта» виявляють у нашій державі. Уже і в Києві виявлено, і в Закарпатській обл. Тому прошу всіх відповідально до цього поставитися», — зауважив Ю. Погуляйко під час засідання.

Як повідомив т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Роман Рудоквас, питання нормативного врегулювання вакцинації як в області, так і в державі, виникло з 1 липня 2021 р. у зв’язку з переходом функцій центрів громадського здоров’я до центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Тож, управління охорони здоров’я облдержадміністрації розробило регіональний план заходів, аби покращити стан проведення планових профілактичних щеплень на території Волинської обл. на 2021 р.

Нагадаємо, усі обласні лабораторні центри МОЗ, у тому числі Волинський лабораторний центр, переформатовані в центри з контролю та профілактики хвороб. Окрім зміни назви, установі додано функції щодо профілактики і попередження захворювань та реагування на надзвичайні ситуації.

Таке рішення прийнято Урядом з метою ефективного реагування на нові виклики та загрози у сфері громадського здоров’я, що пов’язані, зокрема, з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Як зауважила головний державний санітарний лікар області Наталія Янко, нині триває передача функцій від центру громадського здоров’я до центрів контролю та профілактики хвороб, що є своєрідним перехідним періодом.

Хто відповідатиме за вакцинацію?

Однак, доки триває перехідний період, функції з організації імунізації вирішили покласти на Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України (попередня назва — Волинський лабораторний центр).

Так, згідно із затвердженим планом заходів, головам райдержадміністрацій, сільським, селищним, міським головам територіальних громад доручено призначити на місцевому рівні відповідального за проведення вакцинації населення від COVID-19, сприяти роботі розгорнутих пунктів щеплень та мобільних бригад для вакцинації населення та забезпечити реалізацію на підпорядкованих територіях затверджених планів щодо здійснення профілактичних щеплень проти COVID-19.

Адже, як зазначила заступник голови обласної державної адміністрації Людмила Тимощук, медичні заклади на сьогодні мають достатню кількість вакцин та бригад для проведення щеплень від COVID-19, однак рівень вакцинації в області недостатній.

«На сьогодні у Волинській обл. проведено 47 883 щеплення. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України, щоденно у липні в області повинно проводитися близько 3,5 тис. щеплень. На даний час у нас близько 2 тис. Окрім того, у нас в області працює 4 вакцинальні центри, в яких щеплено менше тисячі осіб. Це є недостатньо, тому прошу включитися у роботу задля збереження здоров’я населення Волині», — наголосила Л. Тимощук.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами voladm.gov.ua