Віктор Ляшко вимагає найшвидшого завершення добудови столичного ОХМАТДИТУ

9 липня 2021 о 16:11
545

Проєкт запуску інноваційного корпусу Охматдиту реально завершити у 2021 р. і нарешті поставити крапку в цій 10-річній історії добудови. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, що відбулося 9 липня 2021 р. саме в цьому корпусі НДСЛ «Охматдит».

Заява Віктора Ляшка

«Ця історія розпочалася у 2011 р., коли лише замовили проєкт нового корпусу. Я хочу, аби у 2021 р. ми завершили цей проєкт, і він нарешті запрацював повністю. Це реально зробити, якщо не блокувати тендерні процедури та не зупиняти постачання обладнання. Кожен день таких затримок ставить під ще більшу загрозу життя та здоров’я маленьких пацієнтів, які чекають на лікування. Проєкт реально завершити у 2021 р. й нарешті поставити крапку в цій 10-річній історії добудови», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він також зазначив, що зараз Охматдит щороку надає допомогу 20 тис. дітей з усієї України. Тут проводять близько 10 тис. складних операцій у більш ніж 80 відділеннях. 28 тис. дітей отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті лікарні. Понад 65 тис. маленьких пацієнтів отримують тут консультації.

«При повному запуску нового корпусу Охматдит збільшить свою потужність відповідно до вимог часу. Тут зможуть лікувати понад 32 тис. пацієнтів та проводити понад 18 тис. надскладних операцій на рік. Тут також зможуть здійснювати понад 100 трансплантацій кісткового мозку, якого вже потребують наші маленькі пацієнти. Різниця в нинішніх і можливих після завершення проєкту цифрах — це потреба наших пацієнтів», — підкреслив В. Ляшко.

Всього у 2021 р. виділено понад 1 млрд грн на дооснащення Охматдиту. Більшість коштів або вже освоїли — укладені договори з постачальниками, або завершені тендерні процедури. Але поряд з цим відкриті торги на унікальне та коштовне обладнання сумарною вартістю понад 300 млн грн заблоковані. Постачальники скаржаться один на одного в Антимонопольний комітет України, а в цей час страждають пацієнти.

«Міністерство охорони здоров’я України має алгоритм розв’язання цієї проблеми. І ми запропонуємо Уряду ці стратегії. Нам важливо, аби пацієнти якомога швидше отримали доступ до лікування. Так само нам важливо забезпечити прозорість всього процесу», — підсумував міністр.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua