Програма «Доступні ліки»: збільшується кількість препаратів і аптек, які беруть участь

8 липня 2021 о 14:26
1202

Цього року кількість аптек, які долучилися до участі у програмі «Доступні ліки», вперше перевищила 10 тис. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та наголошують, що місць, де можна отримати ліки за електронним рецептом, стає більше. Пацієнт витрачає менше часу на дорогу.

Зокрема, у І півріччі 2021 р. 19% — а це понад 1 млн серед усіх відпущених рецептів — відпускається протягом першої години після виписування рецепта лікарем. Це означає, що пацієнту достатньо лише 60 хв, аби відвідати лікаря, одержати електронний рецепт, отримати необхідні лікарські засоби в аптеці.

За пів року до програми вперше приєдналися понад 401 тис. пацієнтів. Загалом програмою «Доступні ліки» скористалися вже 2,94 млн пацієнтів. НСЗУ чітко виконує умови співпраці з аптечними закладами та вчасно виплачує кошти за видані ліки.

У 2021 р. НСЗУ відшкодувала аптекам майже 35 млн грн. За час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам понад 1 млрд грн.

У межах програми держава відшкодовує вартість препаратів проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу.  У лютому цього року до програми також додали лікарські засоби для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульту та інфаркту. На сьогодні програма включає 297 лікарських засобів. 93 з них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно, інші — з доплатою.

Лікарські препарати з реєстру програми «Доступні ліки» можна отримати винятково за електронним рецептом.

Як отримати препарати

Щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», потрібно зробити два кроки:

  • звернутися до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначена міжнародна непатентована назва препарату — діюча речовина. На телефон пацієнта надійде смс з номером рецепта, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері;
  • прийти до аптеки, яка бере участь у програмі, назвати номер рецепта та обрати потрібні ліки.

Електронний рецепт можна одержати по телефону. Для цього лише потрібно завчасно погодити алгоритм дій зі своїм сімейним лікарем.

З початку цього року за програмою «Доступні ліки» лікарі первинної лаки виписали понад 7,3 млн рецептів. Найбільша кількість — понад 5,3 млн — припадає на ліки, показані при серцево-судинних захворюваннях.

Розширення програми з 1 жовтня 2021 р.

З 1 жовтня 2021 р. програма реімбурсації буде розширена. Пацієнти з розладами психіки та поведінки, з епілепсією зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою, лікуючись в амбулаторних умовах. Також НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування цукрового та нецукрового діабету. Мова йде про інсуліни та десмопресин. Зараз триває підготовка нормативно-правових актів для включення інсулінів у програму.

  • Інсулін пацієнти зможуть отримувати безоплатно або з доплатою —  винятково за електронним рецептом.
  • Щоб отримати електронний рецепт, пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування із визначенням типу та дозування інсуліну.
  • План лікування складає ендокринолог. Тому найближчим часом необхідно прийти на прийом до ендокринолога, щоб він створив індивідуальний план лікування в електронній системі охорони здоров’я.

НСЗУ стане єдиним платником за програмою. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки», і зможуть обирати будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів та отримувати інсулін за електронним рецептом у найближчій зручній для себе аптеці.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua