«вільні лікарі»
7 липня 2021

Лікарське самоврядування без корупції: як його досягнути

Громадська організація «Медичні лідери» 17–18 червня 2021 р. провела дводенний воркшоп на тему лікарського самоврядування.

Як зазначено в пост-релізі, у заході взяли участь представники пацієнтських та міжнародних організацій,  практикуючі лікарі, медсестри, керівники медичних закладів, лідери думок у професійній спільноті.

Під час динамічної дискусії та різнопланових групових обговорень учасники сформулювали основні засади майбутніх трансформацій.

За результатами зустрічі члени ГО «Медичні лідери» зібрали та систематизували напрацювання колег —  матеріали, які можуть стати основою для тексту нового законопроєкту, в якому будуть виключені корупційні ризики та знайдено баланс свободи та відповідальності всіх стейкхолдерів.

Також було визначено головні чинники, що наразі впливають на галузь охорони здоров’я.

Головні чинники, що впливають на  галузь охорони здоров’я

Негативні:

>
  • недостатнє фінансування галузі;
  • популізм влади;
  • знижена увага до прав лікарів та пацієнтів.
  • Позитивні:

    >
  • відкритість даних;
  • зниження рівня монополії на знання в медицині;
  • підвищення конкуренції між закладами;
  • зацікавленість лікарень у пацієнтах;
  • зниження впливу МОЗ, департаментів охорони здоров’я.
  • Головні тези, які було сформульовано під час заходу

    Формування адекватної та прозорої системи самоврядування потрібно не тільки для  лікарів, але в першу чергу в інтересах суспільства.

    Тільки вільні лікарі зможуть побудувати чесні, демократичні та прогресивні самоврядні організації.

    Страхування відповідальності лікаря та ліцензія, що «ходить» за ним із закладу в заклад є нерозривними передумовами забезпечення концепції «вільного лікаря».

    На чолі медичного самоврядування має бути організація (рада), що складається з представників усіх територій та напрямків медицини. Склад ради має бути змінним для уникнення корупційних ризиків.

    Медичні асоціації існують за принципом партійної системи: залучають до своїх лав лікарів, захищають їх права, забезпечують страхування відповідальності, напрацьовують нові медичні настанови, мають статус провайдерів медичної освіти.

    Рада надаватиме доступ до професії, регулюватиме питання ліцензування, виконуватиме контролюючу функцію та роль медіатора у вирішенні складних медичних та етичних питань між пацієнтами та лікарями.

    Тема етики у професії буде розвиватися на всіх рівнях — від медичних закладів до центральних органів самоврядування.

    Коментарі організаторів заходу

    Юлія Брикульська, голова ГО «Медичні лідери»:

    «Тему самоврядування вже певний час обговорюють в медичній спільноті. У 2020 р.  у Верховній Раді розглядався законопроєкт про лікарське самоврядування. Депутати не підтримали запропоновану редакцію. Антикорупційна експертиза, яку замовила громадська організація “Медичні лідери”, підтвердила, що текст законопроєкту містить численні корупційні ризики.

    Створення засад для чесної взаємодії між державою та лікарями, закону без корупційних ризиків — наша головна мета. Це станеться найближчим часом, адже у червні 2021 р. Президент України своїм Указом від 18.06.2021 р. № 261 доручив розробити протягом 3 міс концепцію розвитку медичного самоврядування.”

    Дарина Дмитрієвська, заступник голови ГО «Медичні лідери»:

    «Самоврядування — нова і не всім зрозуміла тема, адже протягом десятиліть медична  галузь мала чітку вертикаль управління на всіх рівнях: від найменших медзакладів до Міністерства. Але  потреби у визначенні самоцінності окремих ланок та фахівців, їхнього впливу на процеси в медицині країни та персональної відповідальності стають все актуальнішим».

    Для успішного запровадження змін важливою є активна позиція кожної людини, що відносить себе до медичної спільноти: закон, який прийме Верховна Рада, вплине на доступ до професії, освіти, персональну відповідальність та можливість вільно працювати і реалізуватися.

    ГО «Медичні лідери» закликає медиків долучатися до обговорення теми самоврядування і висловлювати свою думку.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами, наданими ГО «Медичні лідери»