Надзвичайна подія у сфері охорони здоров’я: проведено симуляційну вправу

6 липня 2021 о 13:47
1027

Пандемія COVID-19 показала важливість злагодженої роботи всіх державних структур у боротьбі з недугою. Від того, наскільки оперативно й адекватно відбувається комунікація в кризових ситуаціях та долаються виклики, можуть залежати безпека та життя громадян.

Для посилення спроможності державних установ швидко та правильно реагувати під час екстреної ситуації Центр громадського здоров’я МОЗ України організував симуляційну вправу з підвищення оперативної готовності до реагування на надзвичайні ситуації для персоналу, який залучений або може бути залучений до заходів реагування на ці ситуації.

Як проходила симуляційна вправа

Упродовж 2 днів учасники, розділившись на команди, розглядали різні сценарії надзвичайних ситуацій та намагалися розробити ефективний план дій.

Важливим аспектом події було відпрацювання взаємодії між різними державними структурами, що забезпечують діяльність пунктів пропуску на кордоні України, виявлення недоліків під час роботи в надзвичайних ситуаціях, а також формування пропозицій для внесення змін до законодавства України.

Формат роботи у вигляді симуляційної вправи передбачав відтворення сценаріїв, коли учасники могли оцінити рівень впливу потенційної нестандартної ситуації у сфері охорони здоров’я на наявні системи роботи, плани, процедури та спроможності.

Хто брав участь

Серед учасників вправи були представники Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) (Лабораторні центри), Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної митної служби та ін.

Які ситуації моделювалися

Моделювання ситуацій передбачало розгортання подій на 4 пунктах пропуску — повітряному, залізничному, водному транспорті й автомобільному пункті пропуску — де умовно відбувалися надзвичайні події у сфері охорони здоров’я.

Зокрема, учасникам необхідно було визначити механізм координації між відомствами, що забезпечують функціонування контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) та можуть бути залучені до реагування.

Крім цього, важливим моментом було здійснення моніторингу комунікації між Центром громадського здоров’я та іншими відомствами. Також розглядалися способи передачі оперативної інформації в системі кожного відомства окремо.

У ході симуляції учасники переглядали процедури та процеси прийняття управлінських рішень.

Виконання вправи посилило готовність до надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, комунікацію між державними органами та суб’єктами господарювання, що можуть бути залучені до реагування на них.

Симуляційна вправа відбулася за підтримки Центрів з контролю та профілактики захворювання в США (CDC) у межах реалізації проєкту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua