Ознаки для визначення регіону зі значним поширенням COVID-19

5 липня 2021 о 11:50
562

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в регіоні або районі чи місті обласного значення залежно від епідемічної ситуації може бути встановлений «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Як визначають рівні безпеки?

«Зелений» рівень дозволяє переглянути підходи до протиепідемічних обмежень в бік пом’якшення та встановлюється одночасно на всій території України відповідно до наступних умов.

  •  Захворюваність на грип та ГРВІ на території не менш ніж 13 регіонів України становить менше 50% епідемічного порогу. Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та з визначення антигену SARS-CoV-2) становить менше 5%.

«Жовтий» рівень діє як базовий на рівні всієї країни та встановлюється на рівні регіонів.

«Помаранчевий» є попередженням, яке свідчить про необхідність посилення обмежувальних протиепідемічних заходів внаслідок ускладнення епідемічної ситуації.

Встановлюється на рівні регіонів, якщо перевищено хоча б один з наступних показників.

  • Захворюваність на грип та ГРВІ перевищує епідемічний поріг.
  • Завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню, у визначених закладах охорони здоров’я перевищує 65%.
  • Зменшення кількості тестувань методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2 впродовж останніх 7 днів до 300 на 100 тис. населення.
  • Зростання кількості госпіталізацій впродовж останніх 7 днів більше ніж на 60 на 100 тис. населення.
  • Підвищення коефіцієнту виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2) більше ніж на 20%.
  • Зростання частоти госпіталізацій впродовж останніх 7 днів більше ніж на 50% порівняно з попереднім аналогічним періодом.

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з техногенно-​екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативою міністра охорони здоров’я протягом 48 год. На рівні регіонів «червоний» рівень встановлюється, якщо протягом 3 днів перевищено 2 або більше наступних показників.

  • Завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню, у визначених закладах охорони здоров’я перевищує 65%.
  • Кількість тестувань методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2 менше 300 на 100 тис. населення.
  • Кількість госпіталізацій за останні 7 днів становить більше 60 на 100 тис. населення.
  • Коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2) перевищує 20%.
  • Зростання частоти госпіталізацій протягом останніх 7 днів більше ніж на 50% порівняно з попереднім аналогічним періодом.

Рішення про встановлення на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону рівня епідемічної небезпеки «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» раз на 7 днів на підставі цих ознак приймає Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Міністерство охорони здоров’я України щодня оновлює ознаки для визначення регіону із значним поширенням COVID-19. Рішення про послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівня епідемічної небезпеки не може бути переглянуто раніше ніж за 14 днів з дня встановлення.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua