Гіпертензія: чинники розвитку, симптоми, профілактика

30 червня 2021 о 11:52
1284

У кожного четвертого чоловіка та кожної п’ятої жінки у світі відмічають гіпертензію. Про це нагадують у МОЗ України та наголошують, що всього такий стан мають близько 1 млрд людей. В Україні, за даними дослідження STEPS, у третини населення (34,8%) виявлено підвищений артеріальний тиск або гіпертензія.

Гіпертензія є основною причиною передчасної смерті у всьому світі.

Артеріальний тиск показує ступінь тиску крові на кровоносні судини під час систоли (скорочення серцевого м’яза) і діастоли (розслаблення серцевого м’яза). Величина артеріального тиску визначається головним чином силою серцевих скорочень, кількістю крові, яку викидає серце при кожному скороченні, опором, що чинять току крові стінки кровоносних судин (особливо периферичних).

Діагноз гіпертензії підтверджують при повторному візиті пацієнта до медичного закладу, зазвичай через 1–4 тиж після першого виміру. В цілому гіпертензія діагностується, якщо при двократному вимірюванні в різні дні систолічний артеріальний тиск пацієнта  ≥140 мм рт. ст. та/або діастолічний артеріальний тиск ≥90 мм рт. ст.

Оптимальні показники АТ

Для всіх дорослих:

  • оптимальний тиск, при якому верхній тиск становить не більше 120 мм рт. ст., а діастолічний — менш ніж 80 мм рт. ст.;
  • нормальний — 120–129/80–84 мм рт. ст. або менше ніж 130/80 мм рт. ст.;
  • високий нормальний — 130–139/85–89 мм рт. ст.

Чинники виникнення

До чинників виникнення артеріальної гіпертензії відносять сімейну історію гіпертензії, вік старше 65 років та супутні захворювання (цукровий діабет або хвороби нирок), стать, у жінок гіпертензію виявляють частіше, підвищений рівень холестерину, низьку фізичну активність, споживання солі понад 5 г на день, надмірну масу тіла та ожиріння, прийом їжі з насиченими жирами, вживання продуктів з трансжирами, низьку кількість спожитих овочів і фруктів в раціоні, куріння та вживання алкоголю.

Симптоми гіпертонії

Проявами гіпертензії можуть бути головний біль (найчастіше — в потиличній чи тім’яній частині), періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення, біль у ділянці серця, прискорене серцебиття (понад 90 уд./хв) у спокійному стані та відчуття задухи.

Вимірювання АТ є єдиним діагностичним способом виявлення гіпертензії!

Профілактика

Зменшити вживання солі, їжі з насиченими жирами, продуктів з трансжирами та дотримуватися збалансованого харчування.

Вести фізично активний спосіб життя.

Відмовитися від куріння та вживання алкоголю.

Регулярно відвідувати лікаря, якщо у вас обтяжений сімейний анамнез.

Здоровий спосіб життя допомагає запобігти чи своєчасно діагностувати артеріальну гіпертензію та знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. У деяких випадках радикальна зміна способу життя дозволяє уникнути медикаментозної терапії в пацієнтів із гіпертензією 1-го ступеня.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua