Відбулося перше засідання Ради безбар’єрності

29 червня 2021 о 11:40
437

24 червня 2021 р. в Києві відбулося перше засідання Ради безбар’єрності під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участю першої леді Олени Зеленської.

Безбар’єрність — нова суспільна норма

«Безбар’єрність стає новою суспільною нормою. Зміни, ініційовані на Раді безбар’єрності, стосуються не лише людей, котрі змушені стикатися з різними бар’єрами у своєму житті. Ці зміни насамперед про те, якою країною ми прагнемо бути. Країною, де кожен має рівні права та можливості. Країною без бар’єрів», — зазначила Олена Зеленська, ініціатор Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні.

План дій та пріоритетні напрямки

Під час засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на тому, що необхідно спільними зусиллями сформувати  чіткий  план дій та визначити пріоритетні завдання для кожного напрямку безбар’єрності.

Міністерство охорони здоров’я також  представило свої кроки щодо впровадження безбар’єрності. Зокрема, йдеться про:

  • впровадження міжнародної класифікації функціонування обмежень життєдіяльності та здоров’я в Україні;
  • формування медичних  висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я (Е-лікарняні);
  • удосконалення нанесення шрифту Брайля на ліках та медичних виробах завдяки новим вимогам до форматів подання інформації для потреб осіб з порушеннями зору;
  • створення безбар’єрних умов для осіб з порушеннями слуху  в усіх закладах охорони здоров’я шляхом дублювання важливої звукової інформації текстами, організація перекладу жестовою мовою тощо;
  • проведення аудиту доступності будівель МОЗ України та підпорядкованих закладів охорони здоров’я.

Коментар Віктора Ляшка

«Питання безбар’єрності для Міністерства охорони здоров’я — це насамперед питання про громадян України, їх здоров’я та повноцінне життя. Відповідно до Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 р. ми бачимо своїм завданням забезпечення доступу всіх груп населення до медичних послуг та створення дружнього до пацієнта медичного середовища як в плані інформації та зв’язку, так і в архітектурній доступності», — зазначив під час виступу міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua