Український Медичний Часопис
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Меню
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • БПР
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Автори
  • Організації
  • Рубрики
    Назад
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    Назад
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Викладачі
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • English
  • Рус/Укр
Український Медичний Часопис
Знайти...
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Викладачі
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Номер 1-2 (147-148) – I/IV 2022
  • Всі новини
2021-06-24 :
  • Лікарю-практику

Глютен та когнітивна функція: спростовано ефективність безглютенової дієти

Хиць А.Р.

  • Редакція журналу «Український медичний часопис»

Резюме. Результати нового дослідження спростували ефективність безглютенової дієти в осіб без целіакії.

Актуальність

В останні десятиліття в зв’язку з глобальними змінами в харчовому раціоні спостерігаються патоморфоз вже відомих захворювань, асоційованих з харчуванням, а також поява нових захворювань. Яскравою ілюстрацією цього є патологія, асоційована з непереносимістю глютену (клейковина), — рослинного білка, який міститься в злаках (пшениця, жито, ячмінь та ін.) [1].

Целіакія — імуноопосередковане захворювання, яке розвивається у генетично схильних осіб і зумовлене непереносимістю глютену, що призводить до запалення слизової оболонки, атрофії ворсинок, що, у свою чергу, викликає мальабсорбцію. Окрім того, нещодавно описано новий синдром глютенової непереносимості — чутливість до глютену, не асоційована з целіакією [2].

Патологія, асоційована з глютеном, ймовірно, пов’язана з тим, що глютен може провокувати різні імунні реакції, перш за все, з боку шлунково-кишкового тракту [3]. Так, дані літератури свідчать, що при целіакії характерною є наявність тяжких імунних реакцій зі супутніми нервово-психічними симптомами, включаючи когнітивні порушення, депресію та тривогу. У свою чергу, результати дослідження I.T. Lichtwark та співавторів (2014), в якому брали участь пацієнти з целіакією віком 22–39 років, продемонстрували, що безглютенова дієта асоціюється із зменшенням вираженості симптомів з боку шлунково-кишкового тракту та покращенням когнітивних функцій [4].

І хоча дані літератури свідчать про відсутність користі безглютенової дієти для осіб без целіакції, однак з кожним роком у світі стають все більш популярними дієти з виключенням глютену. Так, за статистичними даними, частка осіб, які дотримуються безглютенової дієти та не мають целіакії, збільшилася з 0,5% у 2009 р. до 1,7% у 2014 р., тоді як поширеність целіакії залишилася низькою протягом того ж періоду (0,7%) [5]. Така популярність безглютенової дієти асоційована з тим, що у 2013 р. світ побачив книгу «Їжа та мозок», бестселер «New York Times», в якій автор озвучив твердження, що глютен чинить негативний вплив на когнітивну функцію [6].

На сучасному етапі розвитку медицини даних, які б підтверджували або спростовували негативний плив глютену на організм, недостатньо. Групою вчених на чолі з Y. Wang  та співавторами (2021) проведено когортне дослідження, метою якого було визначити, чи асоційовне споживання глютену з когнітивною дисфункцією [7].

Методи

Проведено когортне дослідження за участю 13 494 жінок без целіакії, які брали участь у популяційному дослідженні Nurses’ Health Study II. Дані про харчування були відібрані за період з 1991 по 2015 р., дані про когнітивну функцію — 2014–2019 рр. Аналіз даних проводився з жовтня 2020 до квітня 2021 р.

В якості основної кінцевої точки оцінювалася когнітивна функція за шкалою Cogstate Brief Battery: показник швидкості психомоторної реакції та уваги, показник пам’яті та загальний бал когнітивної функції.

Результати

Загалом у когорту дослідження  включено 13 494 жінки (середній вік 60 років). Середній показник споживання глютену становив 6,3 г/день.

За даними регресійного аналізу (з урахуванням демографічних показників і показників способу життя), не виявлено достовірних відмінностей за всіма когнітивними функціями між жінками, які вживали найбільшу і найменшу кількість глютену (показник психомоторної швидкості та уваги: –0,02; 95% довірчий інтервал (ДІ) –0,07–0,03; р=0,22; показник пам’яті: 0,02; 95% ДІ –0,03–0,07; р=0,30; загальний бал когнітивної функції: −0,002; 95% ДІ 0,05–0,05; р=0,78).

Відмінностей в аналізі даних не виявлено, а також в аналізі, що враховує джерело глютену (рафіновані зерна або цільнозернові культури), кількість глютену. Аналогічні результати отримані в аналізі чутливості, що виключав жінок з деменцією або онкологічним захворюванням.

Висновок

Результати цього дослідження не виявили асоціації між вживанням глютену та когнітивною дисфункцією у жінок без целіакії. Отримані результати не підтверджують сучасні рекомендації щодо обмеження в харчовому раціоні продуктів, які містять глютен, з метою підтримки когнітивних функцій в осіб без целіакії.

  1. Biesiekierski J.R. (2017) What is gluten? J. Gastroenterol. Hepatol.; 32(suppl. 1): 78–1. doi:10.1111/jgh.13703.
  2. Makhlouf S., Messelmani M., Zaouali J. et al. (2018) Cognitive impairment in celiac disease and non-celiac gluten sensitivity: review of literature on the main cognitive impairments, the imaging and the effect of gluten free diet. Acta. Neurol. Belg.; 118(1): 21–27. doi:10.1007/s13760-017-0870-z.
  3. Yelland G.W. (2017) Gluten-induced cognitive impairment (“brain fog”) in coeliac disease. J. Gastroenterol. Hepatol.; 32(suppl. 1): 90–93. doi:10.1111/jgh.13706.
  4. Lichtwark I.T., Newnham E.D., Robinson S.R. et al. (2014) Cognitive impairment in coeliac disease improves on a gluten-free diet and correlates with histological and serological indices of disease severity. Aliment. Pharmacol. Ther.; 40(2): 160–170.
  5. Choung R.S., Unalp-Arida A., Ruhl C.E. et al. (2017) Less hidden celiac disease but increased gluten avoidance without a diagnosis in the United States: findings from the National Health and Nutrition Examination Surveys from 2009 to 2014. Mayo Clinic Proceedings, Dec 5. doi:10.1016/j.mayocp.2016.10.012.
  6. Perlmutter D. (2013) Grain Brain: The Surprising Truth About Wheat, Carbs, and Sugar—Your Brain’s Silent Killers.
  7. Wang Y., Lebwohl B., Mehta R. et al. (2021) Long-term Intake of Gluten and Cognitive Function Among US Women. JAMA Netw Open.; 4(5): e2113020.

Анна Хиць,
редакція журналу «Український медичний часопис»

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
безглютенова дієта, глютен, злакові, клейковина, мальабсорбція, синдром глютенової непереносимості, целіакія
Спеціальності:
Акушерство та гінекологія, Алергологія та пульмонологія, Анестезіологія та інтенсивна терапія, Гастроентерологія, Ендокринологія, Епідеміологія, Імунологія, Інфекційні хвороби, Кардіологія, ревматологія, Неврологія та психіатрія, Неонатологія, Онкологія, гематологія, Ортопедія та травматологія, Педіатрія, Терапія, загальна практика, Фармакологія
Перегляди: 208
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua