Сучасні загрози для здоров’я у дітей шкільного віку

24 червня 2021 о 12:50
520

Як ми повідомляли раніше, в Україні триває Всеукраїнський форум «Україна 30. Здорова Україна». 23 червня 2021 р. в рамках цього заходу Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України, розповів про важливість здоров’я дітей і діяльності медичної служби в закладах середньої освіти

Було зазначено, що в Україні є 4,2 млн дітей віком 6–17 років, які щодня приблизно по 6 год на день і протягом 12 критичних років свого соціального, психічного, фізичного та інтелектуального розвитку проводять у закладах освіти. Тому школи відіграють важливу роль у підтримці, зміцненні здоров’я і профілактиці захворювань у дітей та підлітків. У школах мають закладатися основи здорового способу життя, формуватися здорові поведінкові звички, створюватися безпечні освітні умови та надаватися відповідно до потреб ефективні медичні послуги.

Діти шкільного віку, на жаль, мають низку проблем зі здоров’ям, зокрема, серед них поширена нездорова поведінка й інші фактори.

Які є проблеми в дітей шкільного віку?

  • Ожиріння та брак фізичної активності
    Щороку фіксується 15,5 тис. випадків ожиріння серед дитячого населення. Лише 23,7% учнів є фізично активними не менше 60 хв на день.
  • Порушення режиму сну
    18,3% учнів віком 10–17 років лягають спати опівночі чи пізніше в будні дні та 48,3% лягають спати опівночі й пізніше у вихідні та канікулярні дні.
  • Вживання алкоголю
    Майже 40% учнів (віком 10–17 років) хоча б один раз вживали алкоголь, 22,8% — протягом останніх 2 міс. Вік початку споживання — 10–11 років.
  • Вживання тютюну
    20,1% учнів мають досвід тютюнокуріння, 5,1% — щоденні курці. 18,4% учнів (віком 13–15 років) щоденно використовують електронні сигарети.
  • Психічне здоровʼя
    Понад 22,4% 11-річних і 26% 17-річних дітей відчували смуток протягом року. Чверті учнів упродовж 2 тиж або більше смуток заважав займатися звичними справами.
  • Ранній початок статевого життя
    Статевий досвід до 18 років мають 40,3% хлопців та 27,8% дівчат. 34% отримали його у віці до 15 років. 4% випадків переривання вагітності, 1,2% пологів від загальної кількості.
  • Низький рівень обізнаності в питаннях здоров’я
    30% тих учнів, хто має статевий досвід, не користуються презервативами. Лише 12,1% знають про шляхи запобігання ВІЛ.
  • Поширеність інфекцій, що передаються статевим шляхом
    Захворюваність від усіх виявлених: гонорея — 3,8%, трихомоніаз — 4,5%, мікоплазмоз — 2,4%, хламідіоз та сифіліс — 2,6%.
  • Насильство
    Кожен четвертий підліток зазнавав хоча б один раз фізичного й емоційного насильства впродовж життя.
  • Булінг/кібербулінг
    38% учнів стають жертвами образ з боку однолітків. 21,5% учнів ображали однолітків онлайн.

«Чому так відбувається? Власне, через сукупність багатьох факторів, і один із них — медичне обслуговування. Воно не має бути виключно зосереджено на питаннях проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів і наданні медичної допомоги. Піклування про здоров’я школярів першочергово має бути зорієнтоване на організації щеплень, моніторингу стану здоров’я і факторів, які впливають на нього, а також включати здійснення профілактичних та оздоровчих заходів у закладах освіти. І це, на жаль, не налагоджено в закладах середньої освіти», — наголосив В. Збанацький.

Законодавча база

Питання медичного забезпечення в українських закладах середньої освіти регулюється 6 законами і 2 підзаконними актами:

  • Основи законодавства України про охорону здоров’я;
  • Закон України «Про повну загальну середню освіту»;
  • Закон України «Про освіту»;
  • Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»;
  • Закон України «Про охорону дитинства»;
  • Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності»;
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти» від 20 січня 2021 р. № 31;
  • Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 р. № 2205, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.11.2020 р. за № 1111/35394.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua