Лікування ВІЛ/СНІД в Україні: розбудова потенціалу

15 червня 2021 о 12:56
805

14–16 червня 2021 р. в Одесі проходить Колаборатив мультидисциплінарних команд проєкту «Розбудова потенціалу лікування ВІЛ/СНІД в Україні» в межах Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR). Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Мета проєкту

Мета проєкту — це подолання епідемії ВІЛ в Україні та досягнення цілей «95-95-95». Ця ціль полягає у тому, щоб 95% осіб, які живуть з ВІЛ, знали про свій діагноз, 95% з них — отримали лікування, а 95% з тих, хто отримують лікування, досягли рівня вірусного навантаження, який не визначається.

Конкретні цілі

Серед конкретних цілей проєкту – підтримати подальшу розробку національної політики з лікування ВІЛ-інфекції та розробку клінічних рекомендацій, що базуються на міжнародних настановах, підтримати сайти антиретровірусної (АРВ) терапії у 12 регіонах PEPFAR та розбудувати інституційну й технічну спроможність Центру громадського здоров’я як національної установи, що розробляє політику АРВ-терапії, а також розширити і розвинути мережі регіональних та районних сайтів.

Цьогорічний Колаборатив мультидисциплінарних команд присвячений обговоренню стратегічної діяльності у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на національному та регіональному рівнях, оцінці квартальних та річних результатів діяльності проєкту та плануванню подальших кроків. Окрім того, в межах проєкту відбудеться обговорення застосування кращих світових підходів до профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції.

Тематика засідань

У перший день Колаборативу його учасники обговорювали стан досягнення цільових індикаторів за І кв. 2021 р. та презентації регіональних МДК (Одеська обл. та м. Одеса, Запорізька обл., Черкаська обл., Київська обл., Маріуполь).

У другий день Колаборативу Роксолана Кульчинська (СDC) представляє дослідження з використанням даних МІС ВІЛ за основними програмними напрямками, а Яніс Мамелетзіс (ВООЗ) розповідає, як збільшити охоплення ДКП у вашій лікарні та громаді. Також будуть представлені презентації регіональних МДК (Дніпропетровська обл., м. Київ, Миколаївська обл., Донецька обл., Кіровоградська обл., Херсонська обл.).

У третій завершальний день Колаборативу його учасники представлять результати роботи проєкту «Метіда» та результати Інтегрованого біоповедінкового дослідження 2020 р. серед ЛВІН. Також будуть представлені презентації регіональних МДК (м. Кривий Ріг, Полтавська та Чернігівська області).

Колаборатив завершується формуванням плану роботи на наступний рік.

Слід зазначити, що даний захід проводиться за технічної підтримки Проєкту «Посилення спроможності лікування ВІЛ/СНІД в Україні згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR)», що впроваджується Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua