Народні депутати пропонують звільнити від ПДВ операції з трансплантації

14 червня 2021 о 17:19
599

На розгляд до Верховної Ради подано законопроєкт від 3.06.2021 р. № 5610 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій (ПДВ) з трансплантації анатомічних матеріалів людині»,  яким пропонується звільнити від ПДВ операції з трансплантації органів людини.

За словами  голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, який є одним із співавторів документа, ухвалення законопроєкту дозволить зробити операції з трансплантації органів в Україні дешевшими. Про це народний депутат України повідомив у своєму телеграм-каналі.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Як зазначено у пояснювальній записці до документа, щорічно трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора потребують близько 500 осіб. Разом з тим з квітня 2020 р. проведено 8 трансплантацій кісткового мозку від неродинного донора дітям. Ці операції виконані завдяки пошуку донора в реєстрах Світової асоціації донорів кісткового мозку (WMDA) та ввезенню гемопоетичних стовбурових клітин в Україну. Щорічно трансплантації органів в Україні потребують більше 5000  пацієнтів, із них трансплантації нирки — 3057, печінки — 1268, легень  – 470, серця  – 445 хворих. При цьому згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України,  в 2016 р. в Україні проведено лише 5 трансплантацій печінки, 2 трупні трансплантації нирки та 93 — родинні. У 2017 р. проведено 118 операцій, у  2018 р. – 96, до набрання чинності Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». За 2019 та початок 2020 р. всього здійснено 9 операцій із пересадки органів (2 — серця, 7 — нирки), 3 з яких були від померлих донорів. У 2020 р. в Україні було проведено більше трансплантацій серця, ніж за всі роки незалежності України — 9 трансплантацій серця, 98 трансплантацій нирки (у тому числі 14 трансплантацій від посмертного донора), що дозволило врятувати життя українців та заощадити бюджетні кошти в розмірі близько 160 млн грн (порівняно з аналогічним лікуванням за кордоном). Крім того, проведено 21 трансплантацію печінки та вперше в Україні трансплантацію підшлункової залози.

У 2021 р. станом на кінець квітня виконано 42 трансплантації нирки, 10 трансплантацій печінки, 4 трансплантації серця. Очікується, що кількість трансплантацій збільшиться на 25–30%, порівняно з попереднім роком.

Кількість посмертних трансплантацій за період січень–квітень 2021 р. суттєво збільшилася і становить 24 оперативних втручання у порівнянні з 3 операціями за аналогічний період 2020 р.

При цьому згідно із ст. 6 Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» від 17.05.2018 р. № 2427-VIII організацію та надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією, в межах визначених законом повноважень  поруч із  закладами охорони здоров’я можуть   здійснювати бюро судово-медичної експертизи та інші суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність, пов’язану з трансплантацією.   Зокрема,  вони можуть   надавати послуги  з вилучення анатомічних матеріалів та/або перевезення анатомічних матеріалів людини.

Згідно з частиною 8 ст. 11  вказаного закону державна інформаційна система трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин може здійснювати обмін даними з міжнародними, іноземними та українськими інформаційними системами інших форм власності та реєстрами потенційних донорів гемопоетичних стовбурових клітин у порядку, обсягах та випадках, передбачених законодавством

Однак  наразі  підпункт 197.1.5  пункту 197.1 статті  197 Податкового кодексу України,  що  передбачає  звільнення  для послуг  з  охорони здоров’я,   обмежує  перелік  суб’єктів,  що надають  такі послуги, виключно  закладами охорони здоров’я.

В свою чергу стаття 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я визначає  заклад охорони здоров’я як юридичну особу незалежно від форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основними завданнями яких є забезпечення медичного обслуговування населення та/або надання реабілітаційної допомоги на основі відповідної ліцензії та забезпечення професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників і фахівців з реабілітації.

Як  наслідок, послуги бюро судово-медичної експертизи та інших суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність, пов’язану з трансплантацією, послуги з вилучення анатомічних матеріалів та/або перевезення анатомічних матеріалів людини, чи послуги з  доступу  до відповідних інформаційних баз та реєстрів наразі підлягають оподаткуванню ПДВ.

Прийняття  законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо  звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій  з трансплантації анатомічних матеріалів людині)» дозволить  зробити трансплантацію  в Україні більш  доступною  та забезпечить реалізацію   конституційного права  людини  на  життя та  охорону здоров’я.

Мета та завдання акта

Метою ухвалення законопроєкту є створення в Україні більш сприятливих умов для  трансплантації анатомічних матеріалів людині.

Загальна характеристика і основні положення акта

Законопроєктом «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо  звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій  з трансплантації анатомічних матеріалів людині)» пропонуються доповнення до Податкового кодексу, які дозволяють зробити трансплантацію анатомічних матеріалів людині більш  доступною.

Запропонована редакція передбачає внесення змін до статті 197  Податкового  кодексу України  щодо звільнення  від податку на  додану  вартість:

  • операцій з постачання та ввезення  на митну територію України гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації,
  • постачання послуг з проведення пошуку, отримання, надання гемопоетичних стовбурових клітин, що здійснюється суб’єктами міжнародного співробітництва у сфері застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині,
  • постачання медичних послуг з вилучення анатомічних матеріалів у живих донорів, вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа, що здійснюються суб’єктами господарювання, які згідно із законодавством мають право здійснювати таку діяльність, та/або послуг із зберігання і перевезення анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа для виготовлення біоімплантатів, зберігання і перевезення таких матеріалів, трансплант-координації, а також   послуги з надання до інформаційних систем і реєстрів у сфері трансплантації;
  • постачання послуг із заготовлення (збору), переробки (процесингу), маркування (кодування), консервування, тестування (перевірки), зберігання, передачі, надання (реалізації) та/або клінічного застосування біологічних зразків, продуктів та/або препаратів пуповинної крові, інших тканин і клітин людини та/або постачання послуг зі збору, оброблення, зберігання пов’язаних з ними даних;
  • постачання анатомічних матеріалів  суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Нагадаємо, операції з трансплантації стали можливими лише у 2019 р., коли набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

За даними МОЗ, впродовж 2021 р. в нашій країні проведено 48 операцій з трансплантації. Хоча їх вартість в 5 разів нижча від закордонних, для більшості громадян вона завелика. Тож прийняття законопроєкту № 5610, поданого фінансовим комітетом Верховної Ради, допоможе зберегти життя багатьох українців.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами rada.gov.ua, t.me/getmantsevdanil, t.me/COVID19_Ukraine