Примусове психіатричне лікування: розроблено порядок організації

14 червня 2021 о 16:18
1605

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації психіатричної допомоги особі, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування» (далі — проєкт акта).

Мета

Проєкт акта розроблено з метою встановлення необхідних організаційних та правових засад надання психіатричної допомоги при застосуванні до особи запобіжних заходів у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, при виконанні статті 508 Кримінального процесуального кодексу України.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт акта розроблено на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2017 р. № 49578/1/1-17 стосовно виконання пунктів 2 та 3 Плану організації підготовки проєктів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України від 14 листопада 2017 р. № 2205-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги», схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України 27 грудня 2017 р. (протокол № 74), та за ініціативою Міністерства охорони здоров’я України відповідно до статті 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» з метою удосконалення надання психіатричної допомоги.

На сьогодні відсутній порядок організації психіатричної допомоги особі, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, при застосуванні до неї запобіжних заходів у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, передбачений частиною сьомою статті 19 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта передбачено затвердження Порядку організації психіатричної допомоги особі, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування (далі — Порядок). Порядок встановлюватиме необхідні організаційні та правові засади надання психіатричної допомоги при застосуванні до особи запобіжних заходів у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги за двох умов, що виключають її небезпечну поведінку (далі – психіатрична допомога).

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються впродовж 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: Міністерство охорони здоров’я України, 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7; Директорат якості життя (e-mail: [email protected]).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua