Доконтактна профілактика ВІЛ: завершилася друга національна конференція

14 червня 2021 о 17:29
658

Друга національна конференція з доконтактної профілактики ВІЛ «PrEP: За межами звичайного захисту» завершила свою роботу 11 червня 2021 р. Конференція проходила у форматі пленарних засідань.

Розширення програми PrEP в світі

Тема останнього пленарного засідання: «Глобальна коаліція щодо розширення програми PrEP в світі. Подальші кроки та плани на майбутнє». Модераторами були доктор Яніс Годжес-Мамелетціс (Всесвітня організація охорони здоров’я) та Віталій Андрес (Центр громадського здоров’я МОЗ України).

Старший радник UNAIDS Кейт Сабін у своїй презентації на тему «Встановлення цілей з розширення програми PrEP для ключових груп з використанням локальних даних (Швейцарія)» розповів, за яким принципом розраховується кількість людей, які мають високий ризик інфікування на ВІЛ.

Алгоритм такий: необхідно помножити загальну кількість ВІЛ-позитивного населення на частку осіб, яка належить до ключових груп ризику, потім зробити аналогічно і щодо ВІЛ-негативних осіб.

Підтримка програми PrEP в Україні

Баченням партнерів щодо підтримки програми PrEP в Україні поділився директор CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань в США) Езра Барзілай. Окрім CDC, програму PrEP в Україні підтримують GF, UNAIDS, WHO, USAID та інші донори. 

За його словами, впровадження PrEP в Україні з підтримки міжнародних донорів має амбітні плани. Було розпочато з 3000 клієнтів PrEP у 2020 р., і на 2023 р. заплановано 11 000 клієнтів.

Також відповідно до цілей CDC та проєкту PEPFAR цьогоріч уже всі АРТ-сайти мають надавати послуги PrEP, а наступного року препарати для доконтактної профілактики ВІЛ мають бути доступними у аптеках та спільнотах.

Лікар-консультант ECOM Ніколай Лунченков (Естонія) переконаний, що програми PrEP — це унікальна можливість комбінувати заходи з охорони сексуального здоров’я, зокрема і хімсекс. Хімсекс — доволі новий термін для України. Коли обидва статеві партнери перед статевим актом цілеспрямовано вживають наркотичні засоби, щоб загострити відчуття при сексі, це називається, власне, хімсексом.

Під час панельної дискусії стейкхолдерів йшлося про особливості впровадження PrEP серед спільнот ЧСЧ, осіб, які надають сексуальні послуги за винагороду, та людей, які вживають наркотики ін’єкційно.

Висновки

Висновки, до яких дійшли стейкхолдери: PrEP є комплексним та додатковим засобом профілактики ВІЛ і в жодному разі не може бути єдиним засобом контрацепції, адже він не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Власне про інфекції, що передаються статевим шляхом, у своїх доповідях розповідали доктор медицини,  медичний радник Європейського регіонального бюро ВООЗ Антонс Мозалевскіс та кандидат медичних наук, доцент ПВНЗ «Київський медичний університет» Людмила Дерев’янко.

Завершив конференцію програмний менеджер AVAC Сіндра Фойєр із темою новітніх методів доконтактної профілактики ВІЛ. Вона розповідала про дослідження у сфері медикаментозної профілактики ВІЛ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua