Розроблено процедуру моніторингу виконання договорів з НСЗУ

14 червня 2021 о 14:06
1344

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Національну службу здоров’я України та до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій», розробленого з метою встановлення процедури здійснення моніторингу виконання умов договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, укладеними у встановленому порядку надавачами медичних послуг з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та її самопредставництва в судах.

Мета

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Національну службу здоров’я України та до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (далі — проєкт постанови) розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою встановлення процедури здійснення моніторингу виконання умов договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, укладеними у встановленому порядку надавачами медичних послуг з НСЗУ та її самопредставництва в судах.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Типовою формою договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 134), одним із прав замовника медичних послуг є проведення моніторингу виконання умов договору, зокрема шляхом звірки повноти та достовірності інформації, що внесена у звіт про медичні послуги за договором, з інформацією, що міститься в системі, медичною документацією та іншими даними, що свідчать про надання послуг згідно з цим договором, та у разі виявлення невідповідностей чи порушень умов цього договору здійснювати перерахунок сплачених коштів за звітом про медичні послуги; а також за результатами моніторингу складати висновок, до якого в разі виявлення порушень додається довідка із зазначенням відповідних пунктів договору. Проте процедура проведення зазначеного моніторингу на даний момент не встановлена. З огляду на зазначене, з метою врегулювання питання забезпечення дотримання надавачами медичних послуг вимог, передбачених типовою формою договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, розроблено даний проєкт постанови.

Проєктом постанови пропонується затвердити спосіб здійснення моніторингу НСЗУ, який визначає механізм підготовки та безпосереднє проведення моніторингу, його основні завдання, форми здійснення моніторингу, етапи проведення та порядок підготовки висновку за результатами моніторингу.

Саме у зв’язку із затвердженням способу здійснення моніторингу виникла необхідність внесення змін до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410, та у Положення про Національну службу здоров’я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1100. Також вноситься зміна до Положення про Національну службу здоров’я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1100, яка забезпечить можливість здійснювати самопредставництво НСЗУ в судах України через осіб, уповноважених діяти від її імені, зокрема через посадових осіб юридичної служби НСЗУ, а також забезпечує в установленому порядку представництво інтересів НСЗУ в судах України та інших державних органах.

Основні положення проєкту акта

Проєктом постанови пропонується внесення змін до:

Типової форми договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій»;

Положення про Національну службу здоровʼя України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1101 «Про утворення Національної служби здоров’я України».

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом медичного забезпечення МОЗ України протягом 14 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, Міністерство охорони здоров’я України, тел.: 253-69-67, контактна особа: Є.В. Гончар, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua