Понад 400 млн грн із Програми медичних гарантій передадуть у субвенцію на забезпечення інсулінами

9 червня 2021 о 15:15
693
Спеціальності :

До впровадження реімбурсації препаратів інсуліну через Національну службу здоров’я України (НСЗУ) необхідно продовжити фінансування через медичну субвенцію до 1 жовтня. Тому з Програми медичних гарантій на ці потреби передали 433 млн грн для субвенції, яка піде в регіони. Відповідні зміни передбачені в постанові Кабінету Міністрів «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2021 рік», яку затвердив Уряд. Кошти підуть у регіони, й місцева влада повинна забезпечити пацієнтів з інсулінозалежним діабетом потрібними їм ліками. Процес виписування рецептів та отримання препаратів відбуватиметься за чинними правилами категоризації й за паперовим рецептом.

У свою чергу, запуск процесу реімбурсації препаратів інсуліну та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету через НСЗУ передбачає такі етапи:

  • 1 липня 2021 р. стануть обов’язковими ведення медичних записів щодо плану лікування таких пацієнтів та реєстрація їх у системі. Також відбуватиметься навчання лікарів роботі з новими електронними інструментами, які будуть запроваджені в програмі;
  • з 1 жовтня 2021 р. розпочнеться відшкодування вартості цих препаратів через НСЗУ. На інсулін буде запроваджено електронний рецепт — такий, якій діє зараз у програмі «Доступні ліки». Такі рецепти виписуватимуть ендокринологи, а також лікарі первинки. Пацієнти отримуватимуть препарати за цим рецептом безоплатно або з доплатою в аптеках, які матимуть договір із НСЗУ. А НСЗУ відшкодовуватиме аптекам кошти за відпущені ліки.

За прогнозними даними, у 2021 р. препаратів інсулінів потребуватимуть понад 217 000 осіб. Захворювання входить до трійки тих, які найчастіше спричиняють інвалідизацію, а також смерть. Тому такі пацієнти та їхні потреби — в особливому фокусі Міністерства охорони здоров’я та НСЗУ. Поетапне запровадження змін в адмініструванні програми забезпечення інсулінами працюватиме в інтересах пацієнта й покликане покращити доступ до цих життєво необхідних лікарських засобів.

Редакція журналу «Український медичний часопис»
за матеріалами moz.gov.ua