У День турботи українців заохочують піклуватися про найближчих людей під час COVID-19

7 червня 2021 о 09:12
358
Спеціальності :

4 червня, Київ. Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» заснував День турботи про рідних та створив зону турботи в Києві, щоб нагадати українцям про необхідність піклуватися про близьких старшого віку під час пандемії. Проєкт «Діємо для здоров’я» реалізовується в Україні, щоб зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності українців від неінфекційних захворювань.

В Україні неінфекційні захворювання (НІЗ) причина 84 % усіх випадків смерті. НІЗ та смертність через них у найближчі десятиліття зростатиме, якщо вже зараз не почати контролювати фактори ризику виникнення неінфекційних захворювань. Проєкт «Діємо для здоров’я» впроваджується, щоб зменшити їх поширеність, зокрема нездорового харчування, недостатньої фізичної активності, вживання тютюну та алкоголю, забруднення повітря.

«Для Міністерства охорони здоров’я України надзвичайно важливо, що у нашій країні активно працюють такі проєкти як «Діємо для здоров’я». Ми плануємо збільшити кількість профілактичних програм щодо запобігання неінфекційним хворобам, зокрема, це стосується серцево-судинних хвороб, онкологічних захворювань тощо. У 2018 р. прийнятий Національний план заходів із протидії неінфекційним захворюванням, який передбачає досягнення конкретних цілей. Однією із них є зниження на 1/3 ризику передчасної смертності від серцево-судинних захворювань, раку, цукрового діабету, хронічних респіраторних захворювань та інших НІЗ до 2030 р. Тому Міністерство разом із партнерами, такими як україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» докладатиме зусиль, аби виконати цей план та покращити здоров’я та щоденне життя українців», — повідомила Марта Мельник, державний експерт Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України.

Керівник проєкту «Діємо для здоров’я» доктор Джума Худоназаров зазначив: «Фокус нашого проєкту полягає у зниженні передчасної смертності, захворюваності та інвалідності від таких неінфекційних захворювань, як серцево-судинні захворювання та цукровий діабет. Україна має один із найвищих показників смертності від серцево-судинних захворювань у Європі. Майже 35% чоловіків, які помирають від НІЗ, не досягають віку 60 років. Проєкт працює за трьома напрямами, які пов’язані із політиками та послугами у сфері охорони здоров’я і взаємодією з населенням для зміни поведінки. Ми винесли проблему НІЗ за межі сектору охорони здоров’я: в основі у нас знаходиться профілактика НІЗ, але із залученням освітніх, соціальних, академічних інституцій, центрів громадського здоров’я, а також роботою із територіальними громадами».

Пріска Депнерінг, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні, коментує: «Швейцарська програма співпраці з Україною до 2023 р. у сфері охорони здоров’я спрямована на поліпшення управління у секторі охорони здоров’я, забезпечення якісних та доступних медичних послуг, підвищення медичної грамотності. НІЗ загрожують стійкості та погіршують сталий розвиток України. Тому Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (SDC) підтримала проєкт «Діємо для здоров’я», щоб українці мали сталий доступ до якісних послуг із профілактики та контролю НІЗ на первинній ланці надання медичної допомоги та змінювали свій спосіб життя на більш здоровий».

Пацієнти з НІЗ більш уразливі до захворювання на COVID-19 і мають вищий ризик померти від ускладнень. В Україні понад 75% випадків смерті від ускладнень, пов’язаних із COVID-19, відмічають серед осіб віком старше 60 років. За результатами дослідження, проведеного GRADUS у рамках кампанії «365 днів турботи», особи старшого віку сприймають турботу як зустрічі (72%) та спілкування (72%) зі своїми рідними, а також поради про здоров’я (54%). Водночас 48% опитаних віком 25–45 років хочуть більше піклуватися про своїх рідних, аніж зараз, проте їм не вистачає грошей (70%) та часу (40%).

Кампанія «365 днів турботи» складається із простих та дієвих порад на кожен день, щоби спростити турботу про рідних. Ці поради можна знайти у соціальних мережах проєкту та Центру громадського здоровя МОЗ України, а також на сайті кампанії.

У межах кампанії 4 червня з 11:00 до 19:00 у парку імені Тараса Шевченка кияни та гості міста зможуть безкоштовно зробити унікальну листівку для своїх рідних із турботливою порадою про здоров’я та відправити її у будь-який куточок України.

«Центр громадського здоров’я МОЗ України — партнер у реалізації кампанії «365 днів турботи». Ми прагнемо показати, що піклуватися про наших батьків, дідусів та бабусь і покращувати їхній стан здоров’я — просто. Як залишатися активними, правильно харчуватися, турбуватися про усі аспекти здоров’я, як фізичного, так і психічного, запобігати НІЗ та вберегтися від COVID-19 — про все це ми щодня публікуємо у соціальних мережах. Ця кампанія надзвичайно важлива для досягнення національних цілей із вакцинації населення від COVID-19, оскільки фокус кампанії зосереджений на особах старшого віку та пацієнтах з НІЗ, які є пріоритетними групами вакцинації», — пояснює Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

За матеріалами отриманими від  Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я»
Редакція журналу «Український медичний часопис»