Розпочався запис на щеплення проти COVID-19 для громадян України з тимчасово окупованих територій

4 червня 2021 о 10:58
359
Спеціальності :

Розпочався запис на щеплення проти COVID-19 громадян України, які проживають на тимчасово окупованих РФ територіях Донецької, Луганської областей, АР Крим та м. Севастополь і належать до пріоритетних груп, вакцинація яких зараз проводиться в Україні (першочергово особи похилого віку — 65 років і старше).

Запис відбувається за номером контакт-центру МОЗ з питань протидії COVID-19: 0 800 60 20 19.

Під час розмови оператору необхідно повідомити, з якого ви населеного пункту (уточнивши, що наразі він є тимчасово окупованим), вказати дані та обрати найзручніший пункт щеплення.

Оператор здійснить запис на вакцинацію та надішле вам СМС-повідомлення з унікальним ідентифікатором, якщо у вас є український номер телефону, або листа на електронну пошту — у разі його відсутності.

Цей ідентифікатор також передадуть до Держприкордонслужби України, щоб вас безперешкодно пропустили на підконтрольні Уряду України території.

Важливо,  що громадяни, які бажають здійснити вакцинацію і мають унікальний ідентифікатор з підтвердженням запису на щеплення, не повинні проходити самоізоляцію чи обсервацію.

Для запису на отримання другої дози вакцини необхідно буде знову зателефонувати до контакт-центру.

«Через дії російських окупаційних режимів наші люди опинилися в ізоляції від цивілізованого світу без можливості забезпечити елементарні людські потреби. В першу чергу, мова про медичне забезпечення. По суті окупаційна влада, порушуючи всі норми міжнародного та міжнародного гуманітарного законодавства здійснює медичний геноцид. З лютого поточного року Міністерством реінтеграції спільно з МОЗ було розпочато роботу щодо алгоритму вакцинації для наших громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Відсьогодні я радий повідомити про старт запису на вакцинацію. І вже до кінця травня — середини червня буде розпочато вакцинацію наших громадян з тимчасово окупованих територій. Вакцинація відбуватиметься у визначених місцевими управліннями охорони здоров’я опорних лікарнях. Вакцина вже завезена», — наголосив  віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Також О. Резніков нагадав, що з початку року Мінреінтеграції спільно з Міністерством охорони здоров’я запустили безкоштовне тестування на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. Цією послугою вже скористалися більше ніж 30 тис. осіб.

«Разом із Мінреінтеграції ми розробили максимально просту процедуру, яка дозволить українцям із пріоритетних груп, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, швидко і безперешкодно отримати щеплення від COVID-19 у зручних для них пунктах щеплення на контрольованій Україною території. Ці пункти забезпечені усім необхідним для здійснення вакцинації», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Імунізація здійснюватиметься вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech в 10 пунктах щеплення на підконтрольних українському Уряду територіях Донецької, Луганської та Херсонської областей. Ці пункти розташовані поблизу контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Їх повний перелік можна переглянути за посиланням https://bit.ly/2T0bcC3.

Достовірну інформацію про вакцинацію від COVID-19 можна знайти на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Редакція журналу «Український медичний часопис»
за матеріалами moz.gov.ua