Препарат у формі назального спрею для пацієнтів з хворобою Паркінсона

3 червня 2021 о 11:13
629

Актуальність

У новому дослідженні вченими Йоркського університету (University of York), Велика Британія, досягнуто успіху в розробці назального спрею як нової форми доставки препарату для лікування пацієнтів з хворобою Паркінсона. Самовідтворюваний гідрогель створено на основі двокомпонентної комбінації похідного L-глутаміну та бензальдегіду, структура речовини має м’які реологічні властивості та здатність до відновлення. Доведено, що до складу гелю може бути ефективно інкапсульовано L-диоксифенілаланін (L-ДОФА), який понині використовується в терапії пацієнтів з хворобою Паркінсона [2]. Представлений гель має виражену адгезивну здатність відносно слизової оболонки носових ходів. Водночас навантажений діючою речовиною гель характеризується швидким вивільненням активної речовини, забезпечуючи доставку леводопи безпосередньо в структури центральної нервової системи (ЦНС). Повний виклад матеріалу дослідження опубліковано в журналі «Advanced Science» 24 травня 2021 р.

Гель, що трансформується

Відомо, що L-ДОФА в тканинах ЦНС перетворюється безпосередньо в дофамін, який компенсує наслідки дефіциту дофамінпродукуючих клітин при хворобі Паркінсона. Однак протягом тривалого часу ефективність терапевтичного застосування леводопи прогресивно знижується. Вказане значною мірою пояснюють явищами досистемного метаболізму лікарського засобу, що потребує підвищення дози препарату. Дослідження особливостей використання назальних спреїв є досить актуальним питанням вже протягом тривалого часу [1]. Це пов’язано з можливістю вказаної лікарської форми доставляти діючу речовину невральними шляхами безпосередньо в тканини ЦНС. Обмеження такого типу доставки активної речовини пов’язані із необхідністю подовження часу адгезії речовини-носія для вивільнення достатньої дози препарату.

У новому дослідженні авторами було розроблено речовину, яка на початковому етапі введення є рідиною, але надалі вже на поверхні носових ходів набуває властивостей гелю, тонким шаром розподіляючись на слизовій оболонці. Результати тестів in vitro підтвердили біосумісність гелю щодо епітеліальних клітин носа. Насичений лікарською речовиною гідрогель має відповідні реологічні характеристики, які дозволяють ін‘єкційне застосування. Розроблену систему апробовано як носій назальної доставки нейроактивних лікарських засобів – стратегію доставки ліків, яка потенційно може забезпечувати уникнення ефекту первинного метаболізму в печінці та подолання перешкод гематоенцефалічного бар’єру, підвищуючи рівень розподілу активної речовини в тканинах головного мозку.

Метод доставки активної речовини апробований на моделях захворювання у тварин групою дослідників Королівського коледжу Лондона (King’s College London), Велика Британія. Підтверджено, що діюча речовина (леводопа) активно проникає з гелю в системний кровообіг і безпосередньо в тканини головного мозку. Специфіка властивостей гелю сприяла підвищенню адгезії та стабілізації препарату на слизовій оболонці носових ходів, що, в свою чергу, дозволяло підвищувати рівень всмоктування діючої речовини в кров. Крім того, зазначено, що застосування гелю сприяло підвищенню біодоступності активної речовини в тканинах головного мозку порівняно з внутрішньовенним введенням препарату. Встановлено, що ймовірні шляхи проникнення в головний мозок інтраназально введеного гелю L-ДОФА залучають трійчастий та нюховий нерви, що з’єднуються з іншими стратегічно важливими ділянками впливу. На думку вчених, такі особливості можуть свідчити про певне клінічне значення розробленого методу доставки.

Клінічна перспектива

Нині автори працюють над вдосконаленням отриманих результатів та включенням матеріалів щодо застосування назальних спреїв у клінічне випробування з реальними пацієнтами. Розроблений підхід, за сподіваннями дослідників, може бути корисним також в лікуванні пацієнтів з іншими нейродегенеративними захворюваннями, зокрема при хворобі Альцгеймера.

  1. Dastidar P., Roy R., Parveen R. et al. (2018) Supramolecular synthon approach in designing molecular gels for advanced therapeutics. Adv. Ther., Oct.1. doi: 10.1002/adtp.201800061.
  2. Wang J. T.-W., Rodrigo A.C., Patterson A.K. et al. (2021) Enhanced delivery of neuroactive drugs via nasal delivery with a self‐healing supramolecular gel. Adv. Sci., May 24. doi: 10.1002/advs.202101058.

Н.О. Савельєва-Кулик,
редакція журналу «Український медичний часопис»