Лікування безпліддя — побачити усмішку своєї дитини

2 червня 2021 о 17:54
507

Завагітніти та народити для багатьох подружніх пар є нездійсненною мрією та ознакою сучасного цивілізованого суспільства. Головним винуватцем цього є чоловіче та жіноче безпліддя. Проблема набула суспільної ваги і є актуальною для багатьох розвинених країн світу, в тому числі й для України. Близько 9% населення світу стикається з проблемою безпліддя, тобто понад 50 млн подружніх пар репродуктивного віку потребують допомоги центрів допоміжних репродуктивних технологій. Ознакою сучасності також є невпинне підвищення частоти розвитку безпліддя.

Проте рівень сучасної медицини дає змогу вилікувати майже всі види безпліддя та подарувати шанс народження здорового малюка практично кожній безплідній парі. Саме до таких центрів репродуктивної допомоги належить клініка професора Олександра Феськова https://feskov.ua/uk/services/likuvannya-bezpliddya/likuvannya-bezpliddya .  Впродовж багато років поспіль заклад надає допомогу тим, хто прагне мати дітей. Висока кваліфікація лікарів, сучасне обладнання та використання сучасних технологій роблять лікування ефективним, а результати — очікуваними.

Головним чинником досягнення успіху є лікування безпліддя.

Серед основних чинників безпліддя відмічають:

  • ендокринні порушення;
  • непрохідність маткових труб;
  • генетичні аномалії;
  • ендометріоз;
  • вік.

Для ефективного лікування важливо правильно діагностувати причину безпліддя, адже від цього залежатиме вибір протоколу лікування. Тож правильна діагностика — це перший крок ефективного лікування. Необхідно розрізняти чоловіче та жіноче безпліддя. У 40% випадків безпліддя обумовлено жіночим безпліддям, 45% — чоловічим, а 15% — це проблеми, наявні у обох представників подружжя. Чоловіче безпліддя розвивається на тлі хвороб сечостатевої системи, гормональних порушень, порушення функції імунної системи, еректильної дисфункції, генетичних мутацій та патології сім’явивідних канальців. Аби визначитися з чинником формування безпліддя, головним і першочерговим є сучасна діагностична програма для подружньої пари. Від своєчасного обстеження проблемної пари напряму залежать ефективність лікування та імовірність запліднення із високою ймовірністю  народити здорового малюка. Особливо важливо донести до подружньої пари важливість обстеження та лікування обох партнерів, що значно підвищує шанс подолання безпліддя та щасливого народження омріяного малюка.

Сучасні методи лікування безпліддя

Наразі використовується кілька методів, які демонструють хороші результати. Який із них застосовувати — обирає лікар, який попередньо ознайомлюється з анамнезом пари та аналізами. Зазвичай використовуються:

  • відновлення репродуктивної функції подружжя (за можливості);
  • екстракорпоральне запліднення;
  • штучна інсемінація (якщо безпліддя діагностовано в чоловіка);
  • донорські програми.

Який би протокол не порадив лікар, варто дослухатися до його поради та ретельно дотримуватися всіх вимог. Тільки в такому випадку є шанс на те, що в подальшому ви станете батьками здорового малюка.

Список використаної літератури:

  • Департамент охорони здоров’я та соціального забезпечення США. Жіноче безпліддя.
  • Khalaf Y. (2003) BMJ ; 327(7415): 610–613.
  • Американське товариство репродуктивної медицини (ASRM). Ендометріоз і безпліддя: Думка комітету.
  • Boivin J. et al. (2007) New Debate: International estimates of infertility prevalence and treatment-seeking: potential need and demand for infertility medical care. Hum. Reprod.; 22(6): 1506–1512.

За матеріалами, наданими професором О. М. Феськовим
Редакція журналу «Український медичний часопис»