Розроблено зміни до правил примусової ізоляції психічно хворих

26 травня 2021 о 15:03
1548

На громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» (далі — проєкт акта).

Мета

Проєкт акта розроблено з метою удосконалення надання медичної допомоги особам з психічними розладами і регламентації застосування фізичного обмеження та (або) ізоляції при наданні допомоги особам, які страждають на психічні розлади, як під час їх госпіталізації у заклади охорони здоров’я, так і під час перебування у закладах соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади, забезпечення права пацієнтів та медичного персоналу при наданні психіатричної допомоги.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт акта розроблено за ініціативою Міністерства охорони здоров’я України та відповідно до частини другої статті 8 Закону України «Про психіатричну допомогу», пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90).

Пунктом 1 Правил застосування фізичного обмеження та (або) ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, які страждають на психічні розлади, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 р. № 240, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 15 квітня 2016 р. за № 570/28700 (далі – Правила), передбачається можливість застосування фізичного обмеження та (або) ізоляції при наданні психіатричної допомоги особам, які страждають на психічні розлади, що перебувають у закладах з надання психіатричної допомоги, лише в державних та комунальних психіатричних закладах охорони здоров’я і лише під час надання стаціонарної психіатричної допомоги.

При цьому Закон України «Про психіатричну допомогу» не забороняє надавати психіатричну допомогу у закладах охорони здоров’я будь-яких форм власності. Відповідно до пункту 3.5 Стандартів Європейського комітету з питань запобігання катуванням від 21 березня 2017 р. пацієнти не повинні піддаватися механічному обмеженню у присутності інших пацієнтів. Крім того, Правилами не врегульовано можливість застосування ізоляції до осіб із стійкими інтелектуальними та/або психічними порушеннями при їх постійному проживанні/перебуванні у закладі соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади.

Основні положення проєкту акта

Проєкт передбачає внесення змін до пунктів 1, 2, 11 Правил, а також до відповідних інструкцій щодо заповнення форм первинної облікової документації, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 р. № 240.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua