Для вакцинації від COVID-19 декларація з лікарем не обов’язкова

26 травня 2021 о 10:35
825
Спеціальності :

За даними електронної системи охорони здоров’я, станом на 19 травня 2021 р. понад 854  тис. осіб отримали дозу вакцини проти  COVID-19. Щеплення вакциною AstraZeneca отримали понад 715 тис. осіб, вакциною CoronaVac — 75 тис., вакциною Pfizer — понад 50 тис. пацієнтів. З них вакцину отримали понад 250 тис. осіб віком старше 66 років та 180 тис. осіб віком 56–65 років.

Скільки виплачено коштів

Станом на 19 травня 2021 р. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) виплатила 145 закладам за проведену вакцинацію 3,933 млн грн. Найбільше коштів отримали заклади Київської обл. — майже 413 тис. грн, Харківської — майже 349 тис. грн та м. Київ — 248 тис. грн. Загалом бюджет Програми медичних гарантій передбачає майже 1,5 млрд грн на вакцинацію. Це сума, яку буде спрямовано на оплату роботи мобільних команд, які проводять щеплення. Забезпечення вакцинами не входить до бюджету Програми медичних гарантій. Заклади забезпечуються вакцинами централізовано.

Підписання договорів з НСЗУ

734 заклади, які є у переліку, визначеному керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня через поширення COVID-19, вже підписали договори із НСЗУ. Загальна сума контрактів становить понад 1 млрд грн.

Як оплачується вакцинація

Вакцинацію проводять мобільні команди. Кожна складається щонайменше з одного лікаря та двох медичних сестер чи медичних братів. У перший місяць роботи команди НСЗУ виплачує 8 тис. грн на одну мобільну команду для забезпечення готовності до проведення вакцинації, зокрема закупівлі необхідних розхідних матеріалів та засобів індивідуального захисту. Далі оплату надавачі послуги отримують за результатами роботи. Тобто за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн за першу дозу введеної вакцини і 60 грн — за другу.

Обов’язковою умовою оплати є те, що інформацію про здійснену вакцинацію заклади мають вносити в електронну систему охорони здоров’я. Тільки на підставі достовірної інформації, внесеної в електронну систему охорони здоров’я, НСЗУ здійснюватиме оплату за фактично надані послуги.

Відсутність декларації з сімейним лікарем комунального закладу або взагалі відсутність декларації не є підставою для того, щоб людині відмовили у вакцинації проти COVID-19. Щоб зробити щеплення, необхідно записатися у найближчому пункті щеплення. Знайти перелік пунктів щеплень можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua, а також зателефонувавши до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я за номером 0 800 60 20 19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua