Електронні лікарняні: опубліковано проєкт наказу МОЗ щодо їх обігу

24 травня 2021 о 16:58
2352

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення винесено проєкт наказу «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» (далі — проєкт наказу).

Мета

Проєкт наказу  розроблено з метою запровадження ведення медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я та визначення перелік відомостей, що містяться в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (далі — Реєстр) (у частині медичних висновків про тимчасову непрацездатність), взаємодії Реєстру з іншими державними електронними інформаційними ресурсами, а також запровадження механізму здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, що дозволить суттєво економити бюджетні кошти шляхом мінімізації корупційних ризиків видачі необґрунтованих лікарняних та спрощення процесу отримання страхових виплат, суттєво зменшить навантаження на медичних працівників щодо ведення паперових форм медичної документації.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт наказу розроблено відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90), підпункту 9 пункту 20 та пункту 21 Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411, Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 328, постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2021 р. № 323 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України», Порядку ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 вересня 2020 р. № 2136, з метою запровадження ведення медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, а також здійснення перевірок Фондом соціального страхування України обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам на підставі інформації з електронного реєстру листків непрацездатності.

Станом на сьогодні нагальною проблемою в державі є фальсифікація паперових лікарняних з метою отримання неправомірної матеріальної вигоди або з метою уникнення притягнення до відповідальності посадових осіб.

Відтак, за 9 міс 2020 р. прийнято від страхувальників заяв розрахунків для фінансування матеріального забезпечення для більш ніж 1,6 млн застрахованих осіб на суму 10,7 млрд грн, що на 109,9 млн грн, або на 1% більше порівняно з 9 міс 2019 р. Водночас поширені масові практики «продажу» підроблених лікарняних та необґрунтованої видачі справжніх лікарняних недоброчесними лікарями. На сьогодні Фонд соціального страхування України перевіряє не більше 10% листків непрацездатності.

Держава втрачає понад 1 млн грн на рік на оплату необґрунтовано виданих листків непрацездатності, ураховуючи тільки підтверджені випадки за результатом перевірки, а саме: за статистичними даними Фонду соціального страхування України, відшкодовано з бюджету Фонду соціального страхування України за 9 міс 2020 р. майже 1,42 млн грн (у тому числі за необґрунтовано виданими листками непрацездатності — понад 491 тис. грн, необґрунтовано продовженими листками непрацездатності — понад 928 тис. грн), що майже на 368 тис. грн менше, ніж за аналогічний період минулого року; за результатами перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності за зверненнями страхувальників за 9 міс 2020 р. у 984 випадках (на загальну кількість днів — 9998) упереджено виплат на суму понад 2,7 млн грн. За порушення порядку видачі та продовження листків непрацездатності за 9 міс 2020 р. до дисциплінарної відповідальності притягнуто 116 лікарів.

Саме тому важливим етапом депаперизації сфери охорони здоров’я та соціальної сфери є побудова системи ефективного електронного документообігу, що дозволить вибудувати більш ефективні процеси, що суттєво економитимуть бюджетні кошти шляхом мінімізації корупційних ризиків видачі необґрунтованих лікарняних, сприятимуть спрощенню процесу отримання страхових виплат та зменшать навантаження на лікарів.

Впровадження механізму формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність, а також механізму здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності сприятимуть:

  • унеможливленню зловживання під час обігу листків непрацездатності;
  • забезпеченню чіткого дотримання порядку видачі та оформлення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян;
  • забезпеченню оформлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність із першого дня звернення громадянина та унеможливленню його відкриття заднім числом;
  • забезпеченню ведення оперативного обліку та контролю виданих (оформлених) та продовжених медичних висновків про тимчасову непрацездатність закладами охорони здоров’я усіх форм власності;
  • депаперизації сфери охорони здоров’я та зменшенню навантаження на медичних працівників щодо ведення паперових форм медичної документації;
  • зменшенню видатків із Державного бюджету України на закупівлю паперових форм бланків листків непрацездатності.

Основні положення проєкту акта

Проєктом наказу пропонується:

1) затвердити Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, а також Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, що додається, а також Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі;

2) визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2011 р. № 716 «Про затвердження Положення про Єдиний електронний реєстр листків непрацездатності», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2011 р. за № 1521/20259;

3) внести до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 9 квітня 2008 р. № 189 «Про затвердження Положення про експертизу тимчасової непрацездатності», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 4 липня 2008 р. за № 589/15280, зміни та викласти Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затверджене цим наказом, у новій редакції.

Таке нормативно-правове врегулювання дозволить забезпечити запровадження цільової моделі формування та видачі «е-лікарняних», що формуватимуться на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта просимо надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, контактна особа: Марія Андріївна Сакута, керівник експертної групи з питань захисту інформації Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я, тел.: (044) 253-33-31, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua