Коментар Максима Степанова щодо його звільнення з посади очільника МОЗ

18 травня 2021 о 10:44
5370

17 квітня 2021 р. у відеозверненні до українців Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, прокоментував повідомлення про свою відставку.

Він наголосив, що  не писав жодних заяв на звільнення, тому що несе відповідальність перед людьми. У свою чергу, депутати, усвідомлюючи всю міру своєї відповідальності, мають приймати рішення. Це відповідає демократичним принципам формування органів влади в європейській країні. Між мною і колегами інколи виникали суперечки, оскільки я завжди твердо стояв на позиціях, що здоров’я нації не можна ставити в залежність від будь-яких інших проєктів», — підкреслив міністр.

Поки підкилимні ігри стосувалися мене особисто — я не зважав на це. Однак події останніх днів змушують відверто та відкрито висловити свою позиці.

Закривати очі на те, як руками політичних сил з низьким рейтингом знищується медична система і лікарів знову  намагаються загнати в стійло, я не буду. Оскільки твердо переконаний, що реформи мають задумуватися та реалізовуватися професіоналами і практиками, а не підганятися під політичну кон’юнктуру і вигоду. Хірург, який стоїть біля столу, має говорити політикам, що йому необхідно для якісної роботи, а не навпаки.

Нормальна медицина — це коли лікар думає, як врятувати пацієнта, а не як прогодувати сім’ю. Отже, моя боротьба за високі зарплати та соціальні гарантії для медиків йшла у розріз з ідеологією лікаря-кріпака, який перебуває у повній залежності від медичної бюрократії.

Я брав на себе зобов’язання перед українськими медиками та пацієнтами щодо кращого майбутнього. І слово своє тримаю», — наголосив М. Степанов

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»