Гострий мозковий інсульт у Програмі медичних гарантій

17 травня 2021 о 11:42
619

Щороку в Україні відмічають 150 тис. випадків інсультів, це захворювання посідає 2-ге місце серед основних причин смертності, а також є поширеною причиною інвалідності у нашій країні. У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) наголошують, що особливу тривогу викликає зростання частоти інсультів серед осіб працездатного віку. Близько третини всіх випадків інсультів виникає у віці до 60 років. Лише незначна частка з тих, хто переніс інсульт, повертаються до повноцінного життя, продовжують працювати.

Лікування є дороговартісним

Лікування, реабілітація та постійний догляд за пацієнтом з інсультом потребують значних коштів. Це призводить до значних фінансових витрат пацієнта та його родини. Тому лікування інсульту є одним з пріоритетних напрямків в Програмі медичних гарантій і цього року.  При контрактуванні медичних закладів на лікування інсульту НСЗУ висуває підвищені вимоги щодо наявності обладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі.

За пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» з НСЗУ уклали договори понад 220 медичних закладів. Тариф, який платитиме НСЗУ за лікування гострого мозкового інсульту, залежатиме від обсягів наданої допомоги. У разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань він становитиме 97 тис. грн. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії — 54 тис. грн.

У  Програмі медичних гарантій–2021 введено підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Таким чином можна запобігти втраті часу, який є критично важливим для пацієнтів з інсультом.

Команди фахівців мають надавати допомогу якісно і вчасно протягом усього маршруту пацієнта. Доступ до належного лікування інсульту не повинен залежати від місця проживання, часу доби, віку чи статків пацієнта.

За І кв. цього року у рамках Програми медичних гарантій проліковано понад 26,5 тис. пацієнтів з інсультом.

Цього року НСЗУ  розширено програму реімбурсації «Доступні ліки», включено до неї ліки для профілактики інсульту та ліки для пацієнтів, які перенесли інсульт. Ці препарати можна отримати за електронним рецептом сімейного лікаря в аптеці, яка бере участь у програмі реімбурсації,  безоплатно або з незначною доплатою.

Пацієнти, які одужали після інсульту, потребують не лише медичної допомоги, а й соціальної. Місцева влада має створити у своїх громадах такі умови, щоб особи, які перенесли інсульт, були соціально адаптованими у нашому суспільстві.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszugov.ua