Програма медичних гарантій–2021: особливості і недоліки при поданні даних

11 травня 2021 о 14:29
1600

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) опрацювала усі пропозиції від медичних закладів, сформувала усі договори та відправила 97% угод на підпис надавачам послуг. 95% договорів вже підписані з обох боків і набули чинності. Медичні заклади вже почали отримувати кошти за надані послуги. Про це під час брифінгу НСЗУ 11 травня 2021 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови відомства.

Первинна медична допомога

Так, за напрямом «Первинна медична допомога» НСЗУ уклала 1818 договорів. Усі надавачі первинної медичної допомоги отримали кошти за квітень у повному обсязі. Загальна сума цих виплат — 1,64 млрд грн. Найближчим часом заклади первинної медичної допомоги отримають кошти за травень.

Екстрена медична допомога

Укладені й усі 25 договорів з центрами екстреної медичної допомоги. Оплата за цим напрямом залежить від коригувального коефіцієнта. Його розраховують для кожного регіону, зважаючи на навантаження служби через поширення COVID-19. Центри екстреної медичної допомоги в регіонах, де був вищий рівень захворюваності, отримають більше коштів.

7 травня НСЗУ отримала інформацію від Міністерства охорони здоров’я України щодо кількості зареєстрованих випадків COVID-19. Тож до 15 травня центри екстреної медичної допомоги отримають оплату за роботу у квітні.

Спеціалізована медична допомога

За напрямом «Спеціалізована медична допомога» НСЗУ опрацювала усі пропозиції та підписала зі свого боку усі договори, які не потребують доопрацювання.

Загалом НСЗУ отримала 11 515 пропозицій від понад 2 тис. надавачів спеціалізованої медичної допомоги. Сформували 1926 договорів.

З боку НСЗУ підписано 1814 договорів, які не потребують доопрацювання.

Це 93% від загальної кількості. З обох боків підписано понад 1,5 тис. договорів.

Ще майже 3 сотні — на підписі у медичних закладах.

У міру підписання договорів з боку закладів, формуються звіти на оплату. Та безперервно передаються в Державну Казначейську службу.

За напрямом спеціалізованої медичної допомоги за квітень та травень НСЗУ виплатила 2,072 млрд грн. З них майже 1,5 млрд грн — за квітень. Оплату отримали заклади, які першими уклали договори та мали право на оплату за пакетами послуг, що оплачуються за глобальним бюджетом.

За травень майже 400 надавачів отримали понад 600 млн грн. Оплату за пріоритетними напрямами заклади отримують за кількість фактично наданих послуг після 17 травня.

Неправдиві дані про відповідність вимогам

У НСЗУ наголошують, що кожну отриману пропозицію на укладання договору НСЗУ перевіряє на відповідність вимогам. А саме — перевіряє факт наявності медичного обладнання та відповідних фахівців, аналізує документи, що підтверджують доступність будівель, наявність ліцензії на медичну практику тощо.

Достовірність цієї інформації керівники закладів охорони здоров’я підтверджували та підписували кваліфікованим електронним підписом.

Проте у процесі перевірки НСЗУ виявила, що більше ніж 450 надавачів подали неправдиві дані щодо наявності медичного персоналу. Щоб виправити ситуацію, закладам було надіслано лист з вимогою провести реєстрацію співробітників в електронній системі охорони здоров’я і наголошено, що якщо інформацію не внесуть, у НСЗУ будуть відсутні правові підстави для укладення договору.

Одночасно співробітники міжрегіональних департаментів окремо комунікували з кожним закладом охорони здоров’я, який надав в пропозиції неправдиві дані.

У результаті заклади охорони здоров’я зареєстрували понад 1 тис. медичних працівників, щоб відповідати умовам закупівлі. Через це довелося кілька разів переформатовувати договори. Як результат — надавачі медичних послуг не змогли вчасно отримати договори, а відповідно, і оплату.

До речі, від 36 закладів підтвердження щодо наявності персоналу НСЗУ не отримала. Відповідно, цим закладам буде відмовлено в укладенні договору через невідповідність вимогам. НСЗУ найближчим часом повідомить про це власникам закладів охорони здоров’я для реагування на ситуацію.

Ще один важливий момент — розрахунок ціни договору відбувається на основі даних про кількість послуг, які заклад надав у 2020 р. та вніс в електронну систему охорони здоров’я. Такою є норма закону. Виявилося, що 36 закладів охорони здоров’я не мають жодного запису в електронній системі. Через це розрахувати ціну договору та укласти його неможливо. Певна кількість медичних закладів отримали договори із меншим обсягом фінансування порівняно з минулим роком через неналежне ведення медичних записів.

НСЗУ неодноразово наголошувала на необхідності ведення електронних медичних записів та завчасно попереджала заклади охорони здоров’я та їх власників про можливі наслідки.

Нагадаємо, що Постанова Кабінету Міністрів України від 15.02.2021 р. № 133 щодо порядку реалізації Програми медичних гарантій набула чинності досить пізно — лише 25 лютого. Постанова, яка відклала вимоги щодо інклюзивності медичних закладів до 1 липня 2021 р., набула чинності у другій половині березня. Через це певній частині закладів довелося повторно подавати свої пропозиції. І це зайняло додатковий час.

Усі послуги, надані у квітні за Програмою медичних гарантій, будуть оплачені НСЗУ у повному обсязі. І медичні заклади працюватимуть для пацієнтів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua