Стоматологічна допомога у Програмі медичних гарантій–2021

11 травня 2021 о 11:35
1403

У Програмі медичних гарантій у 2021 р. надання стоматологічної медичної допомоги виділили в окремий амбулаторний пакет. Про це нагадують в Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та зазначають, що цей пакет, як і у 2020 р., покриватиме тільки ургентну, тобто невідкладну, стоматологічну допомогу дорослим та дітям, а також планову стоматологічну допомогу дітям віком до 18 років. Крім ортодонтичних процедур та протезування, ці послуги визначені Кабінетом Міністрів України як платні. Тобто вони можуть оплачуватися за кошти пацієнта або за рахунок окремих програм місцевого бюджету.

Що таке ургентна стоматологія

Ургентна стоматологія — це усунення гострого болю та лікування станів, які загрожують життю. Для дітей віком до 18 років Програма медичних гарантій покриває планову стоматологію, оскільки вона запобігає погіршенню загального стану здоров’я дитини.

Цього року НСЗУ отримала 803 пропозиції на укладення договорів за пакетом «Стоматологічна медична допомога в амбулаторних умовах». 673 з них підтверджені. Тариф на медичні послуги із стоматологічної медичної допомоги в амбулаторних умовах становить 116 грн.

Що входить до безоплатного пакету

До переліку безоплатних стоматологічних послуг входять:

  • первинний стоматологічний огляд пацієнта або пацієнтки;
  • ургентна стоматологічна допомога дітям та дорослим;
  • планова стоматологічна допомога дітям;
  • інструментальні дослідження в рамках ургентної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям;
  • організація та проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей віком до 6 років відповідно до чинного законодавства;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

Допомога має надаватися навіть без направлення

Отримати стоматологічну послугу пацієнт може за  направленням лікаря, з яким укладена декларація, за направленням лікуючого лікаря або при звертанні до стоматолога самостійно і без направлення.

Якщо повнолітній пацієнт звертається до закладу, який уклав договір з НСЗУ на стоматологічну допомогу, за плановою стоматологічною послугою, таке звернення може бути для нього платним. Адже воно не покривається Програмою медичних гарантій. Оплата за послугу має здійснюватися офіційно у касу закладу за тарифом, який затверджений власником цього медзакладу, тобто відповідною місцевою радою.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua