Розроблено нові правила ліцензування медичної практики

7 травня 2021 о 12:09
2816

МОЗ України 6 травня 2021 р. винесено на публічне обговорення проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ліцензування та акредитації закладів охорони здоров’я»

Мета прийняття документа

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування та акредитації закладів охорони здоров’я» (далі – Законопроєкт) розроблено з метою вдосконалення ліцензування господарської діяльності з медичної практики, яку необхідно ліцензувати відповідно до виду надання медичної допомоги (екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), паліативна медична допомога, медична реабілітація).

Крім того, метою розроблення Законопроєкту є необхідність визначення акредитації закладу охорони здоров’я (далі – акредитація) як адміністративної послуги, підстави для її одержання, суб’єктів, які будуть проводити акредитацію, їх повноваження, перелік та вимоги до документів, необхідних для проходження акредитації, платність такої послуги, граничний строк проведення акредитації та перелік підстав для відмови у проведенні акредитації.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Законопроєкт розроблено відповідно до статті 5 Закону України «Про адміністративні послуги», частини другої статті 33 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності». Частина друга статті 33 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» передбачає, що медична допомога за видами поділяється на екстрену, первинну, вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану), паліативну, медичну реабілітацію.

Крім того, статтями 35, 351, 352, 353, 354, 355 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначено загальні підходи щодо надання певного виду медичної допомоги, в яких не враховуються важливі поняття, такі як вимоги до місця провадження діяльності, матеріально-технічного забезпечення, кадрових вимог, спеціальних вимог, обмеження щодо надання відповідного виду медичної допомоги та інших вимог, які обумовлені особливостями надання медичної допомоги пацієнту.

Разом з тим на сьогодні існує проблема, що господарська діяльність з медичної практики, яка підлягає ліцензуванню, є видом діяльності, що не розділяє ліцензіатів на види надання медичної допомоги відповідно до частини другої статті 33 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Крім того, в законодавстві виникає колізія щодо визначеності виду надання медичної допомоги, яку може надавати фізична особа – підприємець. Кожен з видів медичної допомоги (екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), паліативна, медична реабілітація) має свою специфіку щодо її організації та умов надання, які не можуть бути поєднанні в один вид діяльності, яка підлягає ліцензуванню. Таким чином, зміна виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, надасть можливість:

  • споживачам медичних послуг безперешкодно отримати інформацію про суб’єкта господарювання, на який саме вид медичної допомоги йому надана ліцензія;
  • встановити, який саме вид медичної допомоги може надавати фізична особа – підприємець;
  • розробити та затвердити Ліцензійні умови на кожний вид надання медичної допомоги з врахуванням вимог до матеріально-технічного оснащення, кадрових вимог, спеціальних вимог, вимог до місць провадження діяльності та інших вимог, які передбачає частина дев’ята статті 9 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Стаття 5 Закону України «Про адміністративні послуги» передбачає, що виключно законами, які регулюють суспільні відносини щодо надання адміністративних послуг, встановлюються:

1) підстави для одержання адміністративної послуги;

2) суб’єкт надання адміністративної послуги та його повноваження щодо надання адміністративної послуги;

3) перелік та вимоги до документів, необхідних для отримання адміністративної послуги;

4) платність або безоплатність надання адміністративної послуги;

5) граничний строк надання адміністративної послуги;

6) перелік підстав для відмови у наданні адміністративної послуги.

Оскільки акредитація закладу охорони здоров’я є адміністративною послугою, яку станом на сьогодні надає МОЗ, а також структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій, виникає необхідність встановити:

1) підстави для проходження акредитації;

2) органи з проведення акредитації та їх повноваження;

3) перелік та вимоги до документів, необхідних для проходження акредитації;

4) платність проходження акредитації;

5) строки проведення акредитації;

6) перелік підстав для відмови у проведенні акредитації.

Основні положення проєкту акта

Законопроєкт передбачає господарську діяльність з медичної практики, що підлягає ліцензуванню, поділити на види надання медичної допомоги: екстрену, первинну, вторинну (спеціалізовану), третинну (високоспеціалізовану), паліативну, медичну реабілітацію.

Крім того, Законопроєктом передбачається внести зміни до деяких законів України, якими встановлюється обмеження для фізичних осіб – підприємців щодо надання екстреної та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, що, в свою чергу, врегулює ринок медичних послуг. Разом з тим відповідно до вимог статті 5 Закону України «Про адміністративні послуги» Законопроєктом передбачається визначити та встановити:

1) підстави для проходження акредитації;

2) органи з проведення акредитації та їх повноваження;

3) перелік та вимоги до документів, необхідних для проходження акредитації;

4) платність проходження акредитації;

5) строки проведення акредитації;

6) перелік підстав для відмови у проведенні акредитації

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження можна надсилати до Міністерства охорони здоров’я України за адресою: 01601, м. Київ-601, вул. Михайла Грушевського, 7, е-mail: [email protected] та [email protected]; тел.: (044) 200-08-16.

Термін обговорення законопроєкту становить місяць з моменту його оприлюднення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua