Уряд працює над розробкою «ковідного сертифіката» для українців

7 травня 2021 о 10:47
592

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України спільно з Міністерством цифрової трансформації (Мінцифри) та Національною службою здоров’я України (НСЗУ) опрацьовують впровадження ковідних сертифікатів — це робоча назва внутрішнього документа, який міститиме дані про вакцинацію, зроблені негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19.

Про це йшлося 6 травня 2021 р. під час спільної наради віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанишиної, віцепрем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, міністра охорони здоров’я України Максима Степанова та представників низки інших органів

Яким буде документ

Документ розробляється з урахуванням вимог Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ. Його мета — вільне та безпечне пересування громадян під час пандемії коронавірусу. Дані вноситимуть через електронну систему охорони здоров’я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або згенерувати у додатку чи порталі «ДІЯ».

До впровадження ковідних сертифікатів українці, яким зробили дві дози щеплення, зможуть отримати за їх запитом і за потреби пред’явлення при перетині державного кордону паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке наразі є чинним.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що документ планують розробити в найкоротші терміни і він може запрацювати вже з 1 липня.

«Вважаю, що нам це треба запускати всередині країни в максимально стислі терміни, якщо не в червні, то щоб із 1 липня він у нас на повну запрацював», — наголосив міністр під час внутрішньої презентації.

«Ми знаємо, які потенційно дані будуть вносити в ковідні сертифікати в європейських країнах, навколо чого триває дискусія. Моє бачення — нам треба давати можливість внести всі необхідні дані, робити свій український сертифікат, який потім буде інтегрований у сертифікати ЄС», — пояснив міністр.

Зниження самолікування

За словами М. Степанова, запуск внутрішнього ковідного сертифіката буде супроводжуватися певними перевагами для його власників. У такий спосіб українці будуть зацікавлені в тому, щоб перевірятися на наявність коронавірусної інфекції за перших же симптомів і не займатися самолікуванням.

«Як ви знаєте, у нас є проблема самолікування. Є велика кількість людей, про яких ми не знаємо — хворіли вони на COVID-19 чи ні. Якщо у них була легка форма хвороби, вони сиділи вдома, не ходили до лікаря і не робили тести. Якщо буде внутрішній сертифікат, який даватиме відповідні переваги за наявності зроблених тестів, — це буде як додатковий стимул не займатися самолікуванням», — вважає міністр.

Збереження безвізу з ЄС

У свою чергу, О. Стефанишина зазначила, що  українські ковідні сертифікати дозволять подорожувати до ЄС в рамках безвізу.

«Свобода пересування — одна з ключових свобод у рамках нашої євроінтеграції та дії безвізового режиму Україна — ЄС. Тому Україна першою звернулася до Єврокомісії, щоб домовитися про сумісність українського та європейського цифрового сертифіката про імунітет від COVID-19. Ми офіційно розпочали цей діалог, і наразі робота кипить. Рішення потрібно приймати швидко, щоб уже цього літа українці могли вільно подорожувати до ЄС, — наголосила О. Стефанишина.

За словами М. Федорова, основні параметри ковідних сертифікатів уже розробили у Мінцифри. При оформленні документа, звісно, буде надаватися перевага електронній формі, зокрема формату QR-коду. При цьому всі персональні дані будуть надійно захищені.

«Мінцифри відповідатиме за технічну частину розробки: відображення та валідацію через «Дію» ковідних сертифікатів. Ми зробимо отримання та використання сертифіката максимально безпечним, швидким та зручним для всіх громадян. Щоб українці в умовах пандемії мінімізували соціальні контакти та не витрачали час на додаткові походи до лікарів для отримання документів», — заявив посадовець.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua