Розпочалася реалізація Концепції медичної допомоги пацієнтам з орфанними хворобами

30 квітня 2021 о 10:44
455

МОЗ України розпочинає роботу над реалізацією Концепції розвитку системи надання медичної допомоги громадянам, що страждають на  рідкісні (орфанні) захворювання (далі — Концепція), на 2021–2026 роки. Кабінет Міністрів України  на засіданні 28 квітня 2021 р. схвалив Концепцію своїм розпорядженням № 377. Про це повідомила під час брифінгу 29 квітня 2021 р. заступник міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як.

Коментар Ірини Садов’як

«З метою реалізації положень Концепції Міністерство охорони  здоров’я України протягом місяця спільно з іншими органами державної влади та інститутами громадянського суспільства розроблятиме деталізований план заходів», — додала І. Садов’як.

Концепція передбачає реалізацію низки завдань. Зокрема, йдеться про розробку прозорого та неупередженого підходу до процедури ухвалення рішень щодо державної підтримки громадян із рідкісними захворюваннями, проведення епідеміологічного дослідження для отримання даних про такі захворювання  в Україні.

Забезпечення рівного і своєчасного доступу

Важливим аспектом є забезпечення рівного та своєчасного доступу громадян із рідкісними захворюваннями до методів їх раннього виявлення, забезпечення справедливого доступу пацієнтів до лікарських засобів, медичних виробів та продуктів спеціального лікувального харчування, надання якісної медичної допомоги та психосоціальної підтримки громадянам із рідкісними захворюваннями та членам їх сімей.

Підвищення професійної кваліфікації

Велику увагу в реалізації Концепції приділено підвищенню професійної кваліфікації фахівців із ранньої діагностики, профілактики та лікування орфанних захворювань, організації мульти- та міжсекторальної взаємодії громадських об’єднань громадян із такими діагнозами,   підвищенню обізнаності населення щодо проблем рідкісних захворювань та їх профілактики та розвитку міжнародного та наукового співробітництва в сфері надання медичної допомоги громадянам, що страждають на рідкісні захворювання.

Передбачені моніторинг реалізації Концепції за допомогою показників виконання окремих цілей та заходів та щорічне звітування перед Кабінетом Міністрів України про результати.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua