Вакцинація від COVID-19: в Україну прибула вакцина виробництва Pfizer-BioNTech

16 квітня 2021 о 12:06
1106

16 квітня 2021 р. в Україну літаком доставлено 117 тис. доз вакцини від COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Сьогодні в Україну прилетіло 117 тис. доз вакцини від COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech. Нагадую, що торговельна назва цієї вакцини Comirnaty. Ми отримали її в рамках механізму COVAX, і це лише перша партія.

Щеплення вакциною Comirnaty розпочнеться вже 18 квітня із Київської обл. З 19 квітня — по всій Україні. Нею в першу чергу щепитимуть персонал і мешканців будинків для осіб літнього віку. Потім — працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонників.

Розподіл вакцин: по 1170 доз у кожну з областей та в м. Київ. Разом з вакцинами розвезуть розчин для їхнього розведення, шприци та коробки для безпечної утилізації медичних відходів.

Нагадую, що вакцина виробництва Pfizer-BioNTech повинна зберігатися та транспортуватися при температурі в межах від –60 °C до –80 °C. Україна це забезпечує!

Для перевезення перших 117 тис. доз вакцини від Pfizer, які Україна отримала в межах міжнародної ініціативи СOVAX, за результатами відкритого тендеру проєктом «Безпечні та доступні ліки» (SAFEMed, USAID) обрали приватну логістичну компанію ТОВ «Фармасофт».

Трохи деталей про особливості транспортування та зберігання вакцини

Логістична компанія щотижня (за необхідності частіше) доставлятиме партії вакцини з центрального складу в Києві, де вони зберігатимуться у морозильному обладнанні при температурі від –60 °C до –80 °C, у регіональні склади у кількості й за графіком, визначеними МОЗ України.

На обласних складах заморожені вакцини зберігатимуться в термоконтейнерах із сухим льодом, які забезпечують підтримання температури –60 °C.

З регіональних складів партії попередньо розмороженої вакцини забиратимуть працівники мобільних бригад, складатимуть її у термосумки чи термоконтейнери з температурним режимом 2–8 °C та виїжджатимуть у місця проведення щеплення.

Представник регіонального складу та представник мобільної бригади мають пересвідчитися, що зафіксовано час та дату розмороження вакцини. Мобільна бригада має використати отриману партію вакцини протягом 120 год з моменту розмороження.

Термін зберігання в термічно стійкій транспортній тарі (термоконтейнері), що забезпечує підтримання температури менше –60 °C, — до 30 днів з моменту доставлення за умови регулярного поповнення термоконтейнера сухим льодом.

Терміни зберігання нерозведеної розмороженої вакцини:

  • при температурі від –60 °C до –80 °C: до 6 міс;
  • при температурі від 2 до 8 °C: до 120 год (5 діб);
  • при температурі до 25 °C: до 2 год.

Термін зберігання вакцини після розведення від 2 °C до 25 °C — 6 год», — йдеться у дописі посадовця.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський 7 квітня 2021 р. повідомляв, що Україна уклала договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на постачання 10 млн доз вакцини проти COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/viktor.liashko