COVID-19: чому підвищується захворюваність

16 квітня 2021 о 11:20
510

Однією з причин підвищення захворюваності на COVID-19 в Україні є поширення нових штамів коронавірусу. Станом на початок квітня в 21 області країни зафіксована циркуляція штаму британського походження, а у Полтавській — південноафриканського. Чи викликають вони нові ускладнення у пацієнтів і чи потребують особливих заходів захисту, повідомили 15 квітня 2021 р. під час брифінгу генеральний директор Центру громадського здоров’я України Роман Родина та завідувач референс-лабораторії вірусологічних досліджень Центру громадського здоров’я України Ірина Демчишина.

Було зазначено, що станом на 12 квітня 2021 р. в Україні на COVID-19 перехворіло майже 5% населення. А це 1,8 млн осіб. Такі дані офіційної статистики, реальна ж картина може значно відрізнятися. Припускають, що на 1 тяжкий випадок хвороби є 2 випадки безсимптомного її перебігу.

Якщо порівнювати наслідки пандемії у 2020 та 2021 р., то цьогоріч спостерігається зростання як захворюваності, так і смертності від коронавірусу.

Чому підвищуються захворюваність та летальність

«За 10 міс 2020 р. на COVID-19 захворіли трохи більше 1 млн осіб, а лише за 3 міс цього року — вже більше 800 тис. осіб. Тобто можна стверджувати, що показник захворюваності у 3 рази вищий. Для прикладу, летальність у 2020 р. становила 1,7%, а в 2021 р. — 2,3%», — навів дані Р.н Родина.

За його словами, виявлені британський та південноафриканські штами коронавірусу мають більшу контагіозність (тобто заразність) та швидше поширюються. Але остаточних доказів того, що саме вони викликають більш серйозні ускладнення на сьогодні немає. В цілому фахівці переконані, що основні характеристики трьох актуальних варіантів SARS-CoV-2 обов’язково потрібно відслідковувати та досліджувати в подальшому.

Ірина Демчишина додала, що в цьому допомагає метод секвенування, який використовується для розшифровки генів вірусу, визначення їх унікальності. Є мутації, які викликають у науковців окреме занепокоєння, а є ті, що просто спостерігаються. «Поширеність нових штамів цілком природна, і вона характерна для вірусів. Ми співпрацюємо з лабораторіями ВООЗ і направляємо на секвенування отримані в нас аналізи. Але цього року плануємо придбати секвенізатор і запустити його на базі Центру громадського здоров’я, щоб самостійно досліджувати нові штами», — зазначила І. Демчишина.

Ефективність вакцин і нові штами SARS-CoV-2

Що стосується вакцин, які застосовують сьогодні, зокрема і в Україні, то їх ефективність проти нових штамів дещо нижча, ніж проти попередніх, але мета вакцинації, — акцентують увагу фахівці, — попередження тяжких форм захворювань та летальних випадків. І існуючі вакцини з цією задачею справляються.

«З урахуванням поширеності вірусу людям важливо залишатися пильними. Миття рук, дотримання дистанції та правильне носіння масок — основний бар’єр від вірусу», — зазначив Р. Родина. Ці поради є універсальними для будь-яких мутацій вірусів, а склад вакцин будуть до них адаптувати з часом, якщо у цьому буде необхідність і наукова обґрунтованість.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua