Рання діагностика онкозахворювань у Програмі медичних гарантій

14 квітня 2021 о 15:00
964

В Україні щороку близько 140 тис. українців дізнаються про свій онкодіагноз. Понад 65 тис. пацієнтів помирають. З них 35%  — особи працездатного віку. Дуже часто це стається саме через пізнє діагностування хвороби. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та наголошують, що рання діагностика найпоширеніших онкозахворювань залишилася пріоритетним напрямком і у Програмі медичних гарантій на 2021 р. Наша мета — виявлення захворювання на ранніх етапах. А відтак, зниження рівня смертності, поліпшення якості життя пацієнтів та забезпечення їх фінансового захисту.

До Програми медичних гарантій–2021 включено 6 інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших онкозахворювань. Це — мамографія, колоноскопія, цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія та бронхоскопія.

Укладання договорів з НСЗУ

НСЗУ укладає договори лише з тими закладами, які мають сучасне діагностичне обладнання для проведення таких досліджень. Зокрема, рання діагностика потребує апаратури з високою роздільною здатністю для візуалізації новоутворень незначних розмірів. Без цього неможливе якісне надання медичної послуги.

До НСЗУ подали пропозиції на цих надання послуг у 2021 р. 799 медичних закладів. З них 62 — приватні заклади та фізичні особи — підприємці (ФОП).

Скільки обстежень проведено

З початку 2021 р. в Україні отримали безоплатні послуги з раннього виявлення новоутворень вже понад 117 тис. пацієнтів. Найбільше виконано мамографічних досліджень — для понад 55 тис. пацієнток.

Гастроскопію пройшли близько 41 тис. пацієнтів, гістероскопію — понад 2300 пацієнтів, колоноскопію — 11,5 тис., цистоскопію — близько 3 тис. пацієнтів, бронхоскопію — майже 3 тис.

Що входить до безоплатних послуг

Для пацієнта безоплатними є:

  • діагностична або лікувальна процедура з анестезією, за потреби;
  • гістологічне дослідження взятого матеріалу, за потреби;
  • аналіз та опис результатів дослідження.

Щоб пройти дослідження для ранньої діагностики онкозахворювань безоплатно, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження.

Для обстеження пацієнт може обрати будь-який медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на надання амбулаторних пріоритетних послуг, — комунальний або ж приватний.

Для проведення діагностичних досліджень встановлено вікові обмеження. Наприклад, мамографія призначається жінці віком  від 40 років та старше, гістероскопія – від 50 років та старше. Гастроскопія, цистоскопія, бронхоскопія — для пацієнтів від 50 років і старше, колоноскопія – від 40 років.

Проте пацієнтам молодшого віку лікар також може виписати направлення на такі дослідження, якщо підозрює новоутворення. У такому разі ці дослідження будуть оплачені НСЗУ в рамках пакету «Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua