Розроблено Санітарний регламент для дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

14 квітня 2021 о 09:58
1049

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Санітарного регламенту для дитячих закладів оздоровлення та відпочинку» (далі — Санітарний регламент), розроблений з метою визначення гігієнічних стандартів для усіх типів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку усіх форм власності, виконання яких дозволить створити безпечні умови для організації процесу оздоровлення та відпочинку.

Мета

Проєкт наказу «Про затвердження Санітарного регламенту для дитячих закладів оздоровлення та відпочинку» (далі — проєкт наказу) розроблено з метою визначення гігієнічних стандартів для усіх типів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку усіх форм власності, виконання яких дозволить створити безпечні умови для організації процесу оздоровлення та відпочинку.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт наказу розроблено відповідно до абзацу десятого частини першої статті 1 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», абзацу третього підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90).

Основні положення проєкту акта

На сьогодні діючі Державні санітарні правила і норми «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99, затверджені постановою головного державного санітарного лікаря України від 26.04.1999 р. № 23, не відповідають сучасним потребам дитини та суспільства. Постає необхідність приведення положень акта у відповідність із термінологією законодавства в сфері охорони дитинства, оздоровлення та відпочинку, а також з урахуванням сучасних процесів реформування сфері охорони здоров’я та соціальних послуг.

Проєктом наказу передбачено встановлення сучасних гігієнічних вимог до приміщень та будівель, вимог до системи забезпечення життєдіяльності, а також послуг оздоровлення та відпочинку.

У проєкті наказу оновлено вимоги до процесу харчування та медичного обслуговування, вперше прописано вимоги до організації дієтичного харчування для дітей з особливими дієтичними потребами та порушеннями стану здоров’я.

Також пропонується введення переліку рослин, дерев, кущів з колючками, отруйними плодами, що заборонено висаджувати на території закладу, розширено вимоги до санітарно-дезінфекційного режиму в період карантину та видів дезінфікуючих засобів, дозволених до використання у закладах оздоровлення та відпочинку, додатково визначено вимоги до організації роботи басейнів.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження до Санітарного регламенту просимо надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, тел.: (044) 253-72-71, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua