В Україні високі ризики поширення поліомієліту

13 квітня 2021 о 15:21
346

Оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров’я попереджає про високі ризики поширення поліомієліту в Україні.

За повідомленнями ВООЗ, у Таджикистані зафіксували випадки гострого в’ялого паралічу в дітей, інфікованих циркулюючим дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (cVDPV2). До того ж виявлено позитивні на cVDPV2 зразки навколишнього середовища. ВООЗ розцінює ці випадки як надзвичайну ситуацію 2-го рівня складності.

Щоб гарантувати виявлення будь-яких поточних або минулих випадків інфекції, країна активізувала заходи з епіднагляду, включно зі створенням системи епіднагляду за поліовірусом у навколишньому середовищі.

Зокрема, у Таджикистані провели загальнонаціональну кампанію імунізації, аби всі діти, які пропустили щеплення, могли їх надолужити та були захищені від захворювання й можливого настання паралічу в разі контакту з вірусом.

За даними ВООЗ і ЮНІСЕФ, планове охоплення щепленням проти поліомієліту в Таджикистані досягало близько 96% у 2019 р. й перевищувало 90% у 2020 р.

В Україні ж ризик поширення поліомієліту зберігається на високому рівні, насамперед через недостатній (83%) рівень охоплення вакцинацією від цієї недуги. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося про випадки міжнародного поширення дикого поліовірусу (WPV1) з Пакистану в Афганістан. Це становить найвищий із 2014 р. ризик міжнародного поширення WPV1. Основними факторами є підвищена вразливість в інших країнах, де на рутинну імунізацію та профілактику поліомієліту негативно впливають пандемія COVID-19, а також постійне міжнародне поширення WPV1 між двома країнами.

За оцінками Європейської регіональної комісії із сертифікації ліквідації поліомієліту, є ризик передачі інфекції у випадку ввезення дикого поліовірусу або появи деривату вакцинного поліовірусу в 41 країні регіону. Ризик в Україні було віднесено до категорії високих.

Що робити

За таких умов надзвичайно важливо підтримувати високий рівень охоплення щепленням. Адже це єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. 6 доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

В Україні є ефективні вакцини в достатній кількості, закуплені за кошти державного бюджету.

Як зазначають у ВООЗ, розповсюдження вірусу припиниться, якщо в країні буде вакциновано понад 95% населення. Відповідно, недостатній рівень охоплення щепленням в країні може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий. Найбільш сприйнятливі до вірусу — діти віком до 5 років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Поліовірус поширюється від людини до людини через кал та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічу. Хвороба може призвести до смерті.

При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Вакцинація — єдина можливість вберегтися від недуги та ускладнень, які вона спричиняє.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua